Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски | StandartNews.com

Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на българската свобода - Васил Левски. Събитието ще се отбележи с множество чествания в цялата страна.

В родния град на Апостола – Карлово, събитията продължават през целия ден. Традиционно започват със света литургия, след което ще бъдат положени цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. По-късно тръгва литийно шествие до площада, където ритуално ще бъде издигнат националния флаг. Там ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на В. Левски". Кулминацията е тържественият митинг- заря в 21 часа.

Регионалният исторически музей във Велико Търново пък ще отвори за безплатни посещения експозициите си, свързани с последните дни от живота на Апостола на свободата – музей „Възраждане и Учредително събрание" и музей „Затвор". През целия ден ще бъдат прожектирани филми, свързани с живота на Левски.

Възпоменателни церемонии с поднасяне на венци и цветя се очакват в цялата страна. В село Руен ще бъде открит и негов паметник, като в церемонията ще се включи и президентът Румен Радев.

Васил Иванов Кунчев е роден в град Карлово в много бедно семейство. От ранна възраст му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но след това го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Историята и легендите разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича много българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е и обесен в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай