От Гърмен до Брюксел

Училищният директор Асим Адемов сяда в стола на Мария Габриел в Европарламента

От Гърмен до Брюксел | StandartNews.com

От Гърмен до Брюксел. Така накратко може да бъде описан пътят на един училищен директор. Известният преподавател Асим Адемов скоро ще смени евродепутата Мария Габриел, която кабинетът "Борисов" 3 номинира за еврокомисар.

До преди дни Асим Адемов бе директор на училище в гърменското село Долно Дряново, а преди това и заместник-областен управител на Благоевград. Преди това пък Адемов работи като учител в гърменското село Долно Дряново. Както той така и учениците му приеха новината за новия му пост със смесени чувства.

„Натъжавам се, защото си спомням за моите родители, които за съжаление вече не са между живите, а много ми се искаше те сега да са до мен, за да се зарадват на тази новина. Защото те много тежко изживяваха моя път в политиката. Когато тръгнах по този трънлив път имаше много препятствия", разказва сега Адемов и допълва: „По времето на кабинета „Орешарски" решиха да ми отмъстят и бях незаслужено дисциплинарно уволнен".

По-късно обаче Адемов бе назначен за зам.-областен управител на Благоевград. След това отново се върна на село – като директор и учител. „Ще ми липсват децата, ако се наложи да отида до Брюксел. Все пак 23 години съм бил тук", казва сега Асим Адемов и уверява, че не мисли за евродепутатската заплата от 7000 евро – десетки пъти по-висока от учителската заплата в селското училище: „Аз мисля преди всичко за отговорностите, които биха ме налегнали", казва той. Родителите и учениците с които той е работил толкова обаче го подкрепят изключително и му дават сили да продължи напред. "За нас той е един светъл пример, човек, който винаги може да ти помогне, да те посъветва, да те подкрепи и да ти даде стимул да продължиш битката, която всеки от нас води", казват родители на децата, които Адемов всеки ден учи.

А дали учителят по български език и литература ще замине за Брюксел, зависи от подкрепата, която ще получи номинацията на Мария Габриел в Европарламента. Всички обаче смятат, че Габриел е приета отлично в Брюксел и работата, която шефът на Еврокомисията Жан Клод Юнкер й повери, ще донесе много поводи за гордост на България.

А дотогава Адемов остава в класната стая в селското училище в Долно Дряново, където всеки ден учениците получават по един урок за доброто от любимия си директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай