Организират поход в памет на Боян Петров

Организират поход в памет на Боян Петров | StandartNews.com

Приятели на алпиниста Боян Петров организират тази неделя поход в негова памет. Сборната точка е в квартал Княжево, а след това ще се достигне до местността Копитото на Витоша.

Именно това е всекидневният маршрут на Боян Петров, по който той тренираше преди да тръгне към най-високите върхове на планетата.

Желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта на 20 май при бар "Шишарката" - в началото на туристическата пътека към Копитото.

Инициативата бе организирана във Фейсбук, като вече над 1000 души са потвърдили, че ще участват, а над 7000 проявяват интерес.

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години. В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него", пишат инициаторите.

Издирването на Боян Петров бе прекратено през вчерашния ден. Алпинистът изчезна при изкачването си връх Шиша Пангма в Хималаите.

Съни, както го познаваха приятелите му, е българинът с най-много изкачени върхове над 8000 метра – 10 от общо 14-те.

Той стана първият българин, който стъпи на най-трудния за изкачване връх и втори по височина – К2, стана първият българин, изкачил третия в света Канчендзьонга, както и още два осемхилядника Манаслу и Гашербрум I.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай