Оранжев код за валежи и вятър

Оранжев код за валежи и вятър  | StandartNews.com

Оранжев код за валежи и силен вятър е обявен за цялата страна днес, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Валежите в страната ще са от дъжд, като в североизточните райони с понижение на температурите валежите от дъжд ще се примесват със сняг.

През следващото денонощие през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. През нощта, в по-голямата част от страната, все още ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, но в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили.

Ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество.

Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки.

След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен.

С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици.

Сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи – между 9 и 14 градуса, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа - в широк интервал от 0 градуса в североизточните до 20 градуса в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай