Омбудсманът ще сезира европейските институции за задържаните българи в Гърция

Омбудсманът ще сезира европейските институции за задържаните българи в Гърция | StandartNews.com

Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще сезира европейските институции за случаите, при които българи са задържани без вина в Гърция. По думите й има тенденциозност в разследването на делата за задържани превозни средства, които не са отписани от новите им собственици и с тях е извършено престъпление.

Манолова уточни, че няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е извършена покупко-продажбата на автомобила. Между двете страни има сключен договор за правна помощ, според който такива документи се признават и дори без легализация.

Десетки бивши собственици на коли може да се окажат в гръцки затвори
„Настоях Външно министерство да направи среща на високо ниво и министър Захариева се ангажира да се организират консултации. Ще изпратя и мой експерт на тези консултации и заявявам, че ако Гърция не се съобрази с договора за правна помощ ще сезирам европейските институции за неизпълнение на основни задължения."

Юристът смята, че има формален подход при събирането на доказателства и тенденциозност.

„При трафик на хора отговорност носи трафикантът и собственикът на автомобила. Те не приемат договори за покупко-продажба, нотариално заверени и извлечения от КАТ за истинския собственик. За това хора са подсъдими, има дори човек с присъда на втора инстанция за 17 години, а възрастен българин чака във видинския следствен арест", посочи тя.

„Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация. Изначалната причина е пропуск в българското законодателство - със стария талон новият собственик може да кара неограничено време и да зависи само от него да пререгистрира колата", посочи Манолова.

Случаите са започнали от началото на миналата година. „Изпратих препоръки до МВР и вече има информационна система между нотариусите и КАТ и сега при продажба на кола в КАТ се отразява промяната и новият собственик има един месец да смени талона и да го пререгистрира. И ако не го направи той се дерегистрира. Но няма кой да го накара да го направи", обясни тя и добави, че тази система важи само за новите продажби.

Тя е категорична, че когато купувачът не си смени талона трябва да има санкции, а призивът на министъра да проверим прехвърлянето е труден за изпълнение – става дума за огромен брой продажби.

В момента МВР има информация за всички случаи, при които няма прехвърляне от новия собственик и може да наложи санкции на тези, които не са го направили, добави омбудсманът.

Къде са парите на болниците? Такъв въпрос зададе Манолова по повод новоотпуснатите тази година 400 млн. лв. за здравеопазване и продължаващите проблеми и фалити.

„Тази година бяха дадени 400 млн. повече, а проблемите се увеличават. Възниква въпросът къде са парите. Лимитите на болниците не са се променили, клиничните пътеки са по-скъпи", каза тя.

Единият проблем е с надлимитната дейност – 150 млн. лв. са натрупани през минали години.

Борисов към здравния министър: И на теб от февруари да спрем заплатата, и ти ще си недоволен
По думите й 12 болници са във фактически фалит и са поискали инспекцията по труда да започне процедура по несъстоятелност заради неизплатени заплати – Ловеч, Враца, Стара Загора, Димитровград, Видин, Монтана, Дупница, Шумен.

Манолова е сезирала и КЗК за картел между големите преработватели на розов цвят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай