19:10 ч.

07.12.17

3 мин.

0

6

0

ОБЗОР: $200 млн. за Западните Балкани

от редактор |

ОБЗОР: $200 млн. за Западните Балкани

До 200 милиона долара е готова даде Световната банка за финансирането на проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани. Това съобщи изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форум за регионалната интеграция на Балканите, организиран от българското правителство и банката.


Идеята е да се реализират транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Финансиране ще се търси още от националните бюджети и еврофондовете. В първата по рода си среща участваха премиерът Бойко Борисов, президентите на Косово и на Черна Гора - Хашим Тачи и Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът и министър на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. В срещата се включи и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.


Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, каза на форума премиерът Борисов. И допълни: "Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична".


Тайната на успеха на страните от региона е да бъдат като пръстите на ръцете, каза още Борисов. И обясни: "всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям".


"Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", подчерта българският премиер.


Едно гише на всяка граница поиска на форума Кристалина Георгиева. И заяви: „Трябва да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. По отношение на транспортните връзки искаме да видим движение на стоки и хора в нашия регион, да се ускори с по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални".


"Да създадем процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма", каза тя. Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. долара, така че 6-те страни да могат да постигнат това, което днес на ГКПП „Капитан Андреево" България и Турция показват", каза още Кристалина Георгиева. Тя допълни, че така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.


„Благодаря на премиера Бойко Борисов, че ни събра, че поведе напред нашия регион към по-голяма интеграция", каза Георгиева. Според нея има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояването на този потенциал.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:24 · 08.12.2017
мда, мъдри, умни и с инфраструктура-гоуем си баце само, че кой ви насочи към западните балкани, ей тъй от нищото-а ние, ние накъде-с 200 милиона, високо качество на живота-изобщо чувате ли се какво говорите
Потребител · 08:10 · 08.12.2017
Неблагодарни хора бе! А уж щяхме да правим Балканска Петорка с БиБи като Балкански Меркел... И магистрали щяхме да правим, и жп линии да прокарваме от Солун и Албания за БГ с 200-те млн. $ на Сталинка! Г-н Борисов, Боко, прекараха ни византийците! Слушай, я се оплачи на Козяк!
Потребител · 08:09 · 08.12.2017
Баце, вие си стискайте ръцете и тръбете за единни Западни Балкани, ама Гърция, Израел, Кипър и Италия ще си пускат директна връзка за природен газ от Иран , шунтирайки и Турция, и Боко!!! Не става така! Боко цели 5 години се кикерчеше: Южен поток отказа, газ от Азербайджан щеше да докарва, башка този и нефта от Силистар и Хан Аспарух, хъб за разпределение на газа за ЮИ , Източна и Централна Европа щеше да прави и хоп, хитрите византийци прекараха и БГ, и Балканския Меркел!
Потребител · 22:29 · 07.12.2017
Трябвяше да поканите Нинова за да има за спомен снимки с големи хора,решаващи проблемите на Балкани,а не сеещи раздори като нея.
Потребител · 09:50 · 08.12.2017
@Потребител Гоуеми хора .....тези измекяри ? Чувството Ви за хумор е доста добро.
,,.., · 21:07 · 07.12.2017
,.,.,.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент