Младежи ще реставрират историческа къща в сърцето на София

Младежи ще реставрират историческа къща в сърцето на София | StandartNews.com

Наследниците на Христо Попов, който е бил кмет на София между 1899 г. и 1901 г., възстановяват къщата му паметник на културата в сърцето на София. Имотът се намира на ул. „Раковска" срещу къщата музей на Пейо Яворов.

Стефан Огнянов и Марин Маринов, които са правнуци на Попов, искат да превърнат дома му в арт център, където да дават шанс на млади и недоказали се все още артисти. За разлика от много собственици на исторически къщи, те категорично не искат да събарят имота или да го продават.

Двамата казват, че дори не знаят колко е пазарната цена на къщата, която е построена в края на XIX в.

Оригиналният ѝ собственик е капитан Христо Попов, който е роден в Шумен през 1858 г. Завършва военното училище след Освобождението, след което и военната академия в Санкт Петербург. Участва в сръбско-българската война.

„Слушали сме много истории за него. Интересното е, че той не е обичал войната, а я е приемал като задължение към новата държава", разказва Марин.

След като се уволнява от армията, Попов заминава за Швейцария, където завършва право и след това се връща отново в България, за да стане политик.

Христо Попов става кмет на София през 1899 г. до 1901 г., като по негово време в града тръгват електрическите трамваи. По-късно е и министър в третото правителство на Васил Радославов.

Според момчетата основният проблем на повечето подобни къщи паметници на културата, които са строени в края на XIX и началото на XX в. е, че те са издигнати с идеята да бъдат фамилни къщи. „Оттогава досега са минали четири поколения, което означава, че една къща се оказва собственост на осем семейства, например, и това налага тези къщи да бъдат продавани в повечето случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай