Колко още може да поскъпне „Гражданската отговорност“?

Колко още може да поскъпне „Гражданската отговорност“? | StandartNews.com

Полицата "Гражданска отговорност" ще поскъпне тройно, ако не се наложи лимит на обезщетенията за близки на жертви, загинали на пътя. Позицията на застрахователите беше изложена на заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Очаква се в кратък срок да се изготвят предложения, които да залегнат като промяна в Кодекса на застраховане.

Със свое решение Върховният касационен съд разшири кръга на лицата, които могат да получават обезщетения за смъртта на свои близки при катастрофа. Заради съдебното решение застрахователите трябва да отделят между 800 млн. и 1,3 млрд. лева за изплащане на обезщетения. Това обаче може да дестабилизира застрахователния сектор, твърди Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

"Повечето държави имат някаква регулация на съдебната практика в това отношение, която помага да се удържа резонното. Тук, поради липсата на експертиза, методика и опит, в годините се е получило едно изкривяване. И вместо действително да се оцени колко струва икономически това на едно семейство, за да може да се отгледат децата до навършване на пълнолетие и т.н., те просто присъждат едни пари на калпак", коментира Несторова.

Засега няма предложение как да се разреши проблемът, така че "Гражданска отговорност" да не поскъпне драстично.

Владимир Савов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, увери, че ще бъде намерено решение. Практиката в Европа е различна. В някои държави е наложен лимит на обезщетенията за болки и страдания при смърт на пътя, в други въобще няма подобни финансов компенсации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай