И министерството на културата подкрепи статута на Копривщица

И министерството на културата подкрепи статута на Копривщица | StandartNews.com

Копривщица е архитектурно-исторически резерват, който трябва да бъде съхранен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

"Във връзка с постъпилите въпроси на медии и нарастващото обществено безпокойство по темата, Министерството на културата заявява следното:

Според Закона за културното наследство „заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут и категория като културни ценности по смисъла на този закон". В този смисъл градът в своите регулационни граници запазва статута си на архитектурно-исторически резерват. През 2008 г. е определена и охранителна зона на резервата, за което е уведомен кметът на община Копривщица, която, съгласно §12, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКН, също запазва своя статут на декларирана охранителна зона на недвижимата културна ценност „архитектурно-исторически резерват Копривщица".
Над 400 са недвижимите културни ценности на територията на града, като 15 са с национално значение, между които емблематични исторически сгради – музеи: „Лютова къща", „Ослекова къща", къща – музей „Тодор Каблешков", родните къщи на Г. Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов.

Промяна или актуализация на статута на недвижимата културна ценност може да бъде инициирана само по реда на Закона за културното наследство и на Наредба № Н-12 от 21.11.2012 г. към същия закон, а не с решение на общинския съвет. Тази дейност се извършва въз основа на актуализирана заключителна оценка на всички компоненти на територията, носители на културна стойност – единични недвижими културни ценности, комплекси и ансамбли, както и на цялостната градска тъкан.

Процедурата за промяна на статута на групови недвижими културни ценности от национално значение, какъвто е град Копривщица, може да бъде инициирана по мотивирано искане на кмета на общината. Такова искане не е постъпило в Министерство на културата. Ако бъде получено, министърът на културата назначава междуведомствена комисия с участие на Националния институт за недвижимо културно наследство, областна и общинска администрации, заинтересовани министерства и други ведомства и организации. Комисията отразява в протокол своите предложения, които се внасят от директора на НИНКН за обсъждане от Специализирания експертен съвет към министъра на културата. Въз основа на становището на съвета министърът на културата издава заповед за актуализиране на статута, в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство и при постановяване на изрични изисквания за опазване на изключителната стойност за културата и историята на страната ни, на гр. Копривщица.

Общият устройствен план на община Копривщица (предварителен проект) е съгласуван от Министерството на културата през април 2016 г. с изключение на частта, „включваща териториите със смесено предназначение на земеделските земи в източния склон от Охранителната зона на Историческото селище". Поставени са условия към Окончателния проект на Общ устройствен план, който също подлежи на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Министерството на културата отново подчертава необходимостта от опазване на културното наследство на Копривщица и изразява своята убеденост, че общината и общинският съвет няма да станат инициатори на необратима загуба не само на отделните забележителни образци на българската възрожденска архитектура, но и на историческата урбанистична структура на селището, както и на обкръжаващата го природна рамка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай