EU Observer: България не губи от санкциите срещу Русия, напротив!

EU Observer: България не губи от санкциите срещу Русия, напротив! | StandartNews.com

Въпреките непрестанната реторика от български политици, че санкциите трябва да отпаднат, защото вредят на българския бизнес, то това се оказва напълно невярно. Има няколко страни, които всъщност са печеливши по отношение на износа на стоки за Русия от началото на годината, пише Франческо Гюмели за EU Observer.

„Например България почти е удвоила износа си за Русия (повече от 96%), Ирландия е почувствала 43% увеличение, а Латвия от 37%." пише Гюмели

„Данните на Евростат за първите седем месеца на годината показват, че спада [в търговията] е спрял и, всъщност тенденцията се обръща с очаквано увеличение на 20% до края на годината , в сравнение с 2016 г."

Всъщност въпреки санкциите европейският износ за Русия успешно се завръща и България е най-печеливша от това.

И преди тази нова тенденция България бе една от най-слабо засегнатите страни от санкциите с Русия. Абсолютната стойност на намалението на износа към Русия до 2016 г. бе пренебрежимо малките 0,6%

В същото време наложените заради незаконното анексиране на Крим санкции сериозно удрят руската икономика като за последните 3 години между 20-25% от спада в БВП на Русия се дължи на руските санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай