Ек. Захариева: Време е за просперитет на Балканите

Ек. Захариева: Време е за просперитет на Балканите | StandartNews.com

Искам отново да поздравя двамата премиери (на Гърция и Македония) и двамата външни министри. Това е много добър ден за Балканите и нашата страна също. Време е за приятелство и просперитет в нашия регион. Такава оценка даде вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по скайп по Канал 3 за договора за името между Македония и Гърция.

"С приключването на този спор, това ще даде възможност за преговори за членство на Република Македония в ЕС. Надявам се македонският парламент да ратифицира този договор тази седмица. След това гръцкият министър ще информира председателя на Европейския съвет, че Гърция няма нищо против Македония да започне преговори за членство", поясни външният министър.

"Не случайно моят призив в Република Македония беше - наистина няма време. Този спор продължава 29 години и не виждам какво добро за Република Македония е донесло това безконечно отлагане на въпроса", подчерта Екатерина Захариева.

"На 26 юни ще има дебат на тема разширяване - това е датата, на която ще се дебатира въпроса в нашето европредседателство", поясни тя.

За готвения втори вот на недоверие на опозицията срещу управлението Екатерина Захариева каза: "Опозицията искаше да организира вот в началото на председателството, сега иска в края му - тя може да критикува, да използва своите възможности. Но договорът между България и Македония договор отпуши целия регион и показа, че когато има храброст, смелост, добронамереност, можем и на Балканите да решаваме проблемите си", заяви Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай