11:00 ч.

12.07.18

1 мин.

0

0

0

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Михайлов: Автостроенето изпреварва ИТ-сектора у нас

от Васко ВЪЛЧЕВ |

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Михайлов: Автостроенето изпреварва ИТ-сектора у нас

"За 6 години от създаването на автомобилнния клъстър набрахме голяма скорост. Вече имаме постоянно увелчение на инвеститорския интерес. Разпознаваеми сме за най-големите автомобилни производители. Това заяви Иван Михайлов, председател на председател на УС на „Аутомотив клъстер България" по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. 


"Но, за да не прегрее двигателя ни трябват още ресурси", образно се изрази Михайлов. И обясни, че ниските данъци вече не са достатъчен стимул за инвеститорите. "Техния първи въпрос, когато идват при нас, е дали има достатъчно квалифицирани кадри. А отговорът засега е не. Затова фирмите от клъстъра работят постоянно с университетите и проявяват голям интерес към професионалните гимназии, откъдето разчитат да излязат подготвени карди", обясни Михайлов. 


Според него друг проблем за сектора е трудовото законодателство, където в момента все още има доста спънки. Михайлов допълни, че кодексът на труда е болна тема, но е нужна смелост, за да се направят промените, които очаква бизнесът. 


"Горди сме, че за компаниите от клъстъра, автомобилното производство изпреварва ИТ-индустрията и ако кол-центровете дават препитание, то нашите фирми създават интелектуалната собственосот на държавата", завърши Михайлов. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент