Депутат на ГЕРБ: Спечелим ли, пускаме електронното правителство

Депутат на ГЕРБ: Спечелим ли, пускаме електронното правителство | StandartNews.com

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2", участва в кръгла маса „Обществен ред, правосъдие и сигурност" в Пазарджик. Тя направи преглед на направеното в съдебната реформа от ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Поемаме ангажимент с промени в Конституцията да отпадне имунитетът на народните представители, защото всички български граждани трябва да са равни пред закона", съобщи Захариева.

„Продължаваме борбата с корупцията на всички нива. Много са започналите наказателни производства за такива престъпления и дори Европейската комисия отбеляза в своя доклад, че в последните две години разследването на корупцията бележи висок интензитет. Предвиждаме един орган да проверява доходите и имуществото на хората от високите етажи на властта", допълни тя.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик обясни, че администрацията вече ще бъде принудена да събира документите, които сега изисква от гражданите. В програмата на ГЕРБ е заложено и мълчаливото съгласие – ако до две седмици гражданинът или бизнесменът не получи отговор, се приема, че е получил положително решение. Захариева пое ангажимент, ако ГЕРБ се върне на власт, електронното правосъдие да е готово до 2018 г. като една от най-силните антикорупционни мерки.

Предизборната програма на ГЕРБ в сектор „Правосъдие" предвижда приемане на изцяло готовите промени в Наказателно-процесуален кодекс, който слага край на бавния и формализиран наказателен процес. „Не може заради едно сгрешено число или дата в обвинителния акт някой да бъде оправдаван. Връщането на делото на прокурора ще може да се случи само веднъж – в едно разпоредително заседание в началото на процеса. Въвеждаме незабавно задържане на лицата за изтърпяване на ефективни присъди, за да се намали бягството от правосъдие. Делата за корупция по високите етажи ще се разследват от специализирания съд", изтъкна Захариева.
„Няма как да има просперираща нация, без ефективна и справедлива съдебна система и работеща администрация", обобщи Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай