Да не се правият експерименти с бюджета, призоваха експерти

Да не се правият експерименти с бюджета, призоваха експерти | StandartNews.com

Нямаме класическо пипане на данъците в бюджета за 2019 г., но се променят някои параметри. Такива параметри са увеличението на минималната работна заплата – то налага едни разходи, които намаляват възможността на фирмите да плащат данъци, посочи финансистът Емил Хърсев в предаването „Тази сутрин" по bTV.

Пенсионното осигуряване трябва да се допълни с 1 милиард и 350-400 милиона, за да се постигне ръст, посочи и Кольо Парамов. Пенсионната система трябва да има своя собствена приходна база, тя не трябва да е от бюджета, отбеляза обаче Емил Хърсев.

По думите и на двамата проблемът за предстоящата година е инфлацията, трябва да удържим тя да е 3.5%.

С бюджета не бива да се прави пропаганда, категоричен беше Кольо Парамов. По думите му бюджетът е консервативно планиран.

„Бюджетът е винаги бюджет на възможности и с него пропаганда не трябва да се прави. Това е излишно", коментира Парамов. Той добави, че бюджетът трябва да е стабилен, тъй като се надяваме да ни приемат в банковия съюз и еврозоната.

„Той трябва да е такъв и да не се правят експерименти, за да може да се изпълни и да няма финансови сътресения. Вижда се, че бюджетът отново е заложник на социалната политика", коментира и финансовият експерт Емил Хърсев.

Догодина държавата ще похарчи около 1 милиард лева допълнително за заплати и осигуровки.
Заложено е 10% увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор. Като за учителите заплатите средния ръст в заплатите ще е около 20 на сто. Минималната заплата и в частния сектор се увеличава с 10 на сто и така става 560 лева.

Вдигат се разходите за осигуровки както на работодателите, така и на самоосигуряващите се. От януари догодина максималният осигурителен доход става 3 хиляди лева.

От догодина ще се увеличи и размерът на максималната пенсия -таванът ще стане 1200 лева. Индексирани с 5,7 на сто ще бъдат и останалите пенсии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай