БСП поиска извънредно заседание на парламента за "Олимпик" и Търговския регистър

БСП поиска извънредно заседание на парламента за "Олимпик" и Търговския регистър | StandartNews.com

ПГ на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента 61 подписа за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предложеният от левицата дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса със застрахователно дружество "Олимпик" и да изслушат министър-председателя във връзка със срива на Търговския регистър.
Очакваме конкретната дата на извънредното заседание от председателя на парламента Цвета Караянчева, правилникът казва, че трябва да се свика в 7-дневен срок, коментира пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Днешното решение при премиера е неудовлетворително и за нас, и за засегнатите хора от фалита на кипърското дружество "Олимпик", посочи тя.

Социалистите предлагат КФН да даде предписание на Управителния съвет на Гаранционния фонд да върне на хората парите, да влезе в техните права и след това да води дела в Кипър. Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да помогнем на тези хора, коментира лидерът на БСП. "Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, не можем да помогнем на 270 хиляди българи в спешен порядък", каза тя. Нинова посочи, че са готови да внесат и законодателни промени във връзка с казуса с "Олимпик".

От БСП настояват за пълна прозрачност за състоянието на фонда. "Започваме да си задаваме въпроси - да не се окаже, че това е пирамида, има ли пари в Гаранционния фонд", попита Нинова.

Вината е на държавата и на институциите, коментира председателят на БСП и призова да се поеме отговорност не само чрез оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. От левицата обявиха, че не са против освобождаването на Агайн.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева все още си дължи оставката заради срива на Търговския регистър, каза още Нинова.
В отговор на въпрос лидерът на БСП посочи, че КФН е информирана официално от кипърската страна на 10 май за застрахователно дружество "Олимпик", веднага са качили информацията на страницата на Комисията и са решили, че с това проблемът е решен. Формално са си изпълнили задълженията да го качат на страницата и нито дума информационна кампания и никакъв контрол след 10 май правят ли се полици, плащат ли се вноски, коментира Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай