18:35 ч.

11.10.18

2 мин.

0

4

0

БСП и пациентска организация: Болниците да не са търговски дружества

от редактори |

БСП и пациентска организация: Болниците да не са търговски дружества

"С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение - в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на организация. Тя обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси- като по част от тях е постигнато съгласие. "Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", каза тя и допълни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.


Корнелия Нинова подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии. "Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като чели най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.


"Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Ананиев реформа не става". Това каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той добави, че този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина. "В това отношение имаме пълно единомислие и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира той.


Хасърджиев добави, че този договор трябва да гарантира няколко неща в системата. "На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а не да минава от болница в болница и от пътека в пътека", отбеляза председателят на Националната пациентска организация.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:26 · 13.10.2018
А къде бяха паци организациите когато Командира навремето ги направи търгоски дружества и еднолични търговци ИЛИ тОГАВА бяха заети да скачат и да реват "кой не скача е червен" ах гиди бай ганьовци балкански с гащи американски. АМИ нали се борехте за западни и американски ценности.Тогава или сега сте без акъл.Добре,че е БСП,начело с Нинова да вигонавре в тиквите.
Потребител · 09:19 · 13.10.2018
до оо.о2--не точно,а ГЕРБ е пациентска организация, пълна с пациенти от БСП -всите чугунени глави и червени бабички като Цицка,Деси,Цвети ,Краси,Тиквата, и лапачи като гърнето,антончо,бичето,лазарката,ненчовчето,габровчето, вси кандидати за лечение при. д-р Галотен.
Потребител · 00:05 · 12.10.2018
ноо бухалски вид е добила тая стрина ве. апа оня до нея дето изглежда като изваден от възглавница небръснат тираджия кърти мивки
Потребител · 00:02 · 12.10.2018
БСП Е "пациентска организация." Пълна с пациенти от карлуково
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент