Борисов: В ЕС подкрепиха позицията ми за Турция

Западните Балкани да си напишат домашното, призова премиерът

Борисов: В ЕС подкрепиха позицията ми за Турция | StandartNews.com

Политическите елити в Западните Балкани трябва сами да си напишат домашните, за да имат претенциите да влязат в ЕС, предупреди премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.

„Важно е какво ще успеем да свършим по време на председателството, както и в тройката с Естония и Австрия, и без да си поставяме бомбастични цели, които няма да бъдат свършени, спокойно можем да се опитаме да придвижим доста от темите напред", отбеляза Борисов.

„Особено в нашето председателство се падат едни от най-тежките за решаване проблеми. Като се започне от бюджетната финансова рамка за следващите 7 години, енергийния пазар, енергийния съюз, Брекзит, плюс всичко, което ни касае нас – дигитален пазар, растеж, конкурентоспособност, кохезионната политика, Балканите", коментира той.

„Тепърва политическите елити в Западните Балкани трябва да се докажат, сами да си напишат домашните, за да имат претенциите да влязат в ЕС. В същото време гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, усещането, че не само са физически европейски граждани, но имат и перспектива за по-добър живот. Именно затова и с канцлера Меркел, и с премиера Джентилиони и външния министър Могерини проведохме една среща, защото експертизата на България в рамките на Берлинския процес е безспорна. Така че очаквам на следващите форуми в рамките на Берлинския процес да бъдем поканени и ние, а от друга страна от януари, поемайки председателството, този целият процес за Западните Балкани ще се движи от нас. Разговарях с всички за термина Западните Балкани, който някакси слага „оста север-юг", отговорът беше – „ами вие източните балкани – Гърция, България, Румъния сте много напред, така че грижата ни е за тези, които са поизостанали".

Така че ще продължим с термина „Западни Балкани", но с активното наше участие в рамките на така наречения Берлински процес", заяви още премиерът.

По отношение на последните си дипломатически совалки, той обясни:

"Всички подкрепиха предложението ми, че с Турция трябва да продължим да работим добре по темата за споразумението и опазването на границите на ЕС."

На въпрос смята ли, че след критериите за релокация на агенциите, е изпълнимо за нас и има ли смисъл, Борисов коментира: „Изпълнимо е, снощи дадохме мнението си по въпроса".

„Искам да повторя, че вървеше и темата за миграцията, за моя радост това, което през годините предлагах вече е безалтернативно. Всички се съгласяват и съм убеден, че и съжаляват, че преди 3 години не направиха това – с изнесените зони за сигурност, със стриктното спазване на границите на ЕС, със солидарното участие за опазване на външните граници на ЕС", коментира Борисов. „Оттук нататък проблемът релокация – да ни отговорят тези, които сме се съгласили на релокация, но съответно върнатите хора, ко не иска да останат та, в затвор ли трябва да ги държим, на сила ли трябва да ги задържаме?", попита той и допълни, че този въпрос все още няма отговор.

„За да не случва това, за да не се вбива този клин в сърцето на ЕС между държавите като Унгария, Полша и съответно други, които са приели релокацията, просто трябва да се прекъсне този приток на мигранти по нелегален начин. За радост всички подкрепиха моето предложение, че с Турция трябва да продължим да работим добре по темата за споразумението и опазването на границите на ЕС, задържането на тези над 3 млн. мигранти там. Не очаквах тези, които бяха най-остри по въпроса, сега казаха това трябва да се направи", коментира Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай