Борисов: Откритията в Черно море са по-уникални от тези в Турция и Гърция

Борисов: Откритията в Черно море са по-уникални от тези в Турция и Гърция | StandartNews.com

Пемиерът Бойко Борисов се включи в пресконференцията на Black Sea MAP и похвали участниците в нея за откритията, които направиха. "Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво правят на кораба, който направи откритията, и си признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", каза премиерът, цитиран от БЛИЦ.

Българите трябва да знаят, че заради киселиността на Черно море има много потънали кораби и на много места е имало търговски канали, но имаме късмета че в нашата част на морето са повечето запазени находки, уточни Борисов.

Откритите и нас находки са много по-уникални и интересни от тези намерени, в Турция или в другите страни, които имат излаз на Черно море, призна лидерът на ГЕРБ.

България се гордее, че има такива учени, археолози и специалисти. Радваме се, че наш приятел е и Дейвид Камерън, който също преди време посети Бургас. Сега най-големите световни открития и експедиции се провеждат у нас. Така че догодина, живот и здраве, продължаваме, продължи премиерът.

Сред ценните артефакти са много амфори и над 2500 потопени кораба от различни епохи. Министърът на културата Боил Банов съобщи, че става въпрос за уникални находки от световно значение, но и той се въздържа от коментар преди официалния брифинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай