Абсолвенти изографисват църквата ни в Одрин

Турски археолози ще участват в разкопки на НИМ, договори Рашидов

Абсолвенти изографисват църквата ни в Одрин | StandartNews.com

Абсолвенти от Художествената академия ще изографисат българската православна църква „Св. Вмчк Георги" в Одрин. Това съобщиха министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев на българския свещеник в храма отец Александър Чакърък. Студентите ще защитят своите дипломни работи, като изографисат стените, олтара и кръглия медальон на тавана на църквата.

Рашидов инспектира вчера възстановяването на фасадата на „Св. Вмчк Георги". В делегацията му са проф. Драчев и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Кабинетът "Борисов"-2 отпусна през октомври близо 100 000 лв. за реставрация на фасадата на българската черква и за нова дренажна система на храма. Ремонтът трябва да приключи през март.
Храмът, както и другата българска църква в Одрин – „Св. Св. Константин и Елена", получиха дарение - икона на Свети Георги, икона на Свети Тривелий Теоктист (хан Тервел), дискос и много книги за българската библиотека към църквата „Св. Вмчк Георги". В него има и етнографска експозиция, направена и поддържана от НИМ.

По-рано вчера на среща с ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу министър Рашидов договори студенти от Университета да участват в обмен на изложби, а турски археолози да участват в археологически експедиции, осъществявани от НИМ.
Проф. д-р Табакоглу поздрави Вежди Рашидов за работата му като министър за опазването на българското културно наследство. „Постиженията на България в тази област са забележителни" - отбеляза ректорът на Тракийския университет в Одрин. „Искаме да се възползваме от вашия опит", допълни проф. д-р Табакоглу. „Вие и вашият екип направихте много нови музеи в България, затова символично ви подаряваме възстановка на прочутия Музей на здравето в Одрин", обяви проф. д-р Табакоглу.

По-късно на среща с валията на Одрин Гюнай Йоздемир Вежди Рашидов обсъди възможностите за обмен на музейни експозиции, за сътрудничество в областта на музикалното и театралното изкуство, в книгоиздаването и библиотечното дело. „България има много стара култура и се грижи за нейното опазване и развитие", отбеляза одринският валия, като поздрави Вежди Рашидов и неговия екип за реализирането на активна културна политика. Гюнай Йоздемир отправи чрез Вежди Рашидов покана към българската страна да се включи в най-новия турски проект – организиране на голям Балкански фестивал на изкуствата. Обсъжда се седалището на фестивала да бъде в Одрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай