Змийската отрова убива с 20 вида токсини

Змийската отрова убива с 20 вида токсини | StandartNews.com

„Не хапи ръката, която ти е давала хляб и ласка", защото „никой не ти дължи нищо". Тези думи са част от писмо на един баща към дъщеря. Но нито родителят, нито детето са случайни, тъй като говорим за Зигмунд и Анна Фройд – най-малкото дете, тръгнало по стъпките на именития си татко. Странно, но в онези времена явно е било прието последните наставления и съвети за живота, които родителят дава на своето дете, да бъдат предадени под формата на писмо. Нещо безкрайно смислено, защото винаги можеш да прерочетеш написаното и по този начин никога да не го забравяш. Даже може да се каже, че дори и от онзи свят родителят е сигурен, че отрочето му няма да се отклони от правия път и да забрави всичко онова, на което е било учено с търпение и много любов. По същия начин послание на своята дъщеря оставя и Чарли Чаплин. Последното изречение, което той отправя към нея, е: „Аз не бях ангел, но доколкото можах, се стремях да бъда човек. Опитай и ти". Думи, в които е добре да вникнем, за да се опитаме да променим бъдещето си към по-добро. Но въпреки, че на думи се стремим към светлата бъднина, ние отдавна престанахме да пазим грижливо човещината у нас. Това се доказва от агресивната мания за доминантност, показност и какво ли още не. Днес се стремим да получим всичко, което искаме, на всяка цена. Дори безценните неща в живота вече са остойностени, благодарение на „упорит труд" в тази пагубна посока. За нас е по-важно да подхранваме своето свръх его, отколкото нормалните човешки взаимоотношения. Разбира се, хората, страдащи от този род проблеми на личността, едва ли биха прочели трудовете на Анна Фройд, за да разберат що е то Аз-ът. Същият, който тя

определя като „наблюдателницата", от която се вижда какво се случва със Свръх-Аз и То

Далеч по-интересно е обаче интерпретирането на защитните механизми на Аз-а от именитата психоложка, разделени в няколко типа защита. Един от тях заслужава по-особено внимание, вероятно защото би могъл да ни помогне да разберем държанието на голяма част от българите. А именно пасивно–агресивното поведение, обяснено като защитен механизъм, изразяващ се като индиректна агресия към другите или към себе си.

Въпросното е предизвикано от провали в живота, отлагане или различни заболявания. Все неща, за които всеки сам си е виновен (поне в повечето случаи). Някога е съществувала цивилизация, наречена Черноморска Атлантида, създала най-висшето познание за миналото, дори и за сега. Водеща сила в микенската, гръцката и тракийската митологии, та дори и в някои сегашни, е женското изначалие (планетата Гея). Точно женственото в човека описва Анна Фройд. А до колко наследниците на тази епохална цивилизация са реалност или не, то ние сами ще разберем в своето самоунищожение. Висшата форма на природата е женствеността, охарактеризирана чрез утробата – елемент от психологията и парапсихологията – недостъпен за всеки ум. Дори красотата на тракийката, населявала нашите земи, е изобразена в творбите на Майстора. Но когато на една тракийка се сложи елементарна татуировка на някое от рамената, тя често превръща Аз-а във финансов роб на самата себе си. По-точно казано – парите правят пари, тъй като това, което не сме били в миналото, няма да бъдем и в бъдещето. Но само парите могат да ни направят по-висши в това акуло-финансово колабиращо общество. Изобразено чрез психологията на Анна Фройд – това е самоубийството на жената Аз, непритежаваща нищо в своето мислене - нито майка, нито сестра, дъщеря, нито родствен корен, вечно желаеща смъртта. Заобикаляща се с хора около себе си, опитали да се потопят в сатанински ритуал и в същото време егоистични и опитващи се да „лапат" всичко в живота. Спрямо теорията на Ницше – „нисши зомби". Та като говорим за тази философия, нека я „подплатим" с факти – реални, но в нереално време.

Години назад познавах един добър човек, който си имаше метреса. Той й беше купил жилище, кола и за нейно и негово нещастие – мобилен телефон. Това прекрасно същество с бяла кожа и татуировка на рамото беше задоволено с всичко. Нямаше нещо, което да не притежава. Но в един злощастен за нея ден, дрогирана от сводника си (похват, масово прилаган с цел по-големи печалби в този „бизнес отрасъл"), тя, вместо да звънне на спонсора си от своя телефон, го направила от този на сводника. А когато събитията се навързали и, разбира се, превърнали в невъзможни, тя обяснила на своя олигарх: „Моята любов струва пари и преминава през ръкостискането". През тези години на тази „недоносена" любов аз много често пътувах до Истанбул и неколкратно я засичах там. Години по-късно отново я видях в много скъп хотел в Женева (за нещастие ми стана ясно, че посещението не е било свързано с новата женевска конференция). Така отново на повърхността изплува „болезненият" въпрос за ценностната система на нежния пол и Свръх-Аз-а им, за който всичко е пари. Но както е казал Ницше: „Да се срамуваш от своята безнравственост е първото стъпало от стълбата, на върха на която ще се срамуваш от своята нравственост". Жалко само, че вече сме достигнали такова деградило ниво, че едва ли бихме се засрамили от нещо. Все пак модерният демократичен свят в крайна сметка успя да ни „убеди", че не съществува нищо неестествено, макар и да е неморално.

Пример за това е пресен случай на хранително отравяне, за щастие случило много далеч от България. Разбира се, до колко нормално е

да косумираш месо от крава, умряла в резултат на ухапване от кобра

е друг въпрос. Но това е принудило над 50 човека да се озоват в различни болници в Южна Африка. Инцидентът се случил в провинция Източен Кейп. Пациентите, сред които е имало и деца, получили диария, повръщане, главоболие и стомашни спазми след консумацията на контаминираното месо. Смята се, че страданията им са последица от смъртоносната отрова на змията, която се е установила в плътта на животното. Както е известно, отровата на кобрите съдържа постсинаптични невротоксини, които се разпространяват бързо в кръвообращението на жертвата, причинявайки респираторна недостатъчност и в крайна сметка - смърт. Но по-важното в този случай е до каква степен токсините могат да застрашат човешкия живот, макар попаднали в организма индиректно.

Змийската отрова може да съдържа двадесет или повече вида токсини, продукт на наномикози, нанопаразити и нанобактерии. Невротоксините се абсорбират бързо в кръвния поток, поради което и успяват да предизвикат почти веднага негативни животозастрашаващи последици. Освен всичко останало, при такъв тип натравяне не е изключено и развитие на инфекция на кръвта. Тя е известна също като сепсис, което е много сериозно медицинско състояние, изискващо бързо лечение. Основната причина за него е попадането на инфекциозен организъм в кръвта, което може да се случи по много различни начини. За това и

има няколко причини за инфекция на кръвта

Ние ще споменем най-честите. На първо място са бактериалните. Пневмонията, инфекции на пикочните пътища, менингит могат много лесно да доведат до сепсис, ако не се лекуват и менажират правилно. Вирусните и гъбични инфекции също са в състояние да навлязат в кръвообращението и по този начин да предизвикат това състояние. Цитомегаловирусът, херпес симплекс и други са известни вирусни причини за сепсис. Кандидата пък е най-честата причина от гъбичен произход, предизвикваща инфекция на кръвта. Хроничните заболявания също се явяват реална заплаха за развитие на сепсис. Това е така, защото те затрудняват имунната система и й пречат да изпълнява своята основна функция - борба с инфекциите. Диабетът, цирозата на черния дроб са типични примери за хронични заболявания, които намаляват защитата на организма срещу болестите. А когато инфекциите са агресивни и не могат да бъдат контролирани с антибиотици или други медикаменти, рискът от „нахлуването" им в кръвообращението е в пъти по-голям. Проблемът произтича не само от неяснотата дали организмът ще успее с помощта на лекарската намеса да се справи, но и в това какви биха били последствията за него.
Но, както казва Бернар Вербер: „Забележи къде се цели твоят противник, често това е неговото слабо място"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай