Зехтин, ядки и вино пазят от деменция

Зехтин, ядки и вино пазят от деменция | StandartNews.com

Ранните симптоми на болестта Алцхаймер включват проблеми с паметта, преценката и мисленето. Заболяването прогресира на няколко етапа. Симптомите могат да бъдат третирани и забавяни чрез лекарства, но все още няма открит лек, който да премахва болестта.
Причините, които повишават риска от деменция, са няколко. Приблизително 30% от случаите могат да бъдат предотвратени чрез предпазване от определени рискови фактори, твърдят учените. Част от тях включват нездравословен режим на живот, пушене, депресия, липса на физическата активност, социалната изолация и диабет.
Около 47 милиона души по света страдат от коварното заболяване. Според учените този брой ще достигне до 131 милиона през 2050 година.
„Чрез определени действия се опитваме да достигнем известни промени и значителни подобрения в живота на хора с деменция и техните смейства, опитвайки се да трансформираме бъдещото мислене на обществото" коментира професор Джил Ливингстън от университетския колеж в Лондон.
„Нарушената дейност на мозъка, по-известна като Алцхаймер, обикновено се открива на по-късен етап от човешкия живот, но промените в мозъка, свързани с деменция, в повечето случаи започват да се развиват преди симптомите да станат очевидни", споделя тя.
Определена диета помага за предотвратяване или забавяне на упадъка на мозъчната дейност. Ранните изследвания показват, че стриктното спазване на хранителен режим намалява риска от деменция с 53%. Диетата се състои от зеленчуци, ядки, горски плодове, пълнозърнести храни, зехтин, пиле и вино. Всички те помагат за правилното подхранване на мозъка и го предпазват от увреждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай