Здравният министър защити преминаването на фонда за лечение на деца към НЗОК

Здравният министър защити преминаването на фонда за лечение на деца към НЗОК | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи пред журналисти, че Фондът за лечение на деца, заедно с другия фонд - за лечение зад граница на българите, ще преминат към Националната здравноосигурителна каса, с което нивото на работа ще бъде на много по-високо равнище.

Министърът информира, че продължава дискусията за това дали да остане Обществен съвет, или да има друг орган, който да изпълнява функциите, които в момента се изпълняват от съвета. При всички случаи това, което децата ще получават от фонда, няма да е по-малко. Напротив, ние разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността, заяви министърът. Той уточни, че предвиденият ресурс от 14 млн. лв. за комисията за лечение на деца в чужбина ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на здравното министерство до НЗОК.

В отговор на въпрос за разходите на родителите, които придружават децата си по време на лечението им в чужбина, министърът каза, че същото, което те са получавали до момента, ще продължат да го получават и занапред.

Ананиев съобщи още, че се прави преструктуриране в системата на министерството. Това не значи, че се увеличава администрацията в системата. Новата Агенция за медицински надзор ще работи на базата на функциите на Изпълнителната агенция "Медицински одит" и на Агенцията по трансплантация, каза министърът.

Това, което искаме да постигнем, е да създадем по-добра организация, по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и работа са много близки, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите, и от гледна точка на медицинския одит, изтъкна той.

Ананиев информира, че в подготвен проектозакон са конкретизирани функциите на тази агенция. Не виждам защо да я наричаме мегаагенция. Тя е нормална агенция, всъщност вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват, каза министърът, като допълни, че става дума както за административните, така и за контролните функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай