11:20 ч.

19.05.17

3 мин.

0

3

0

Захариева и Цачева: Не пипаме Конституцията без ясни правила

от редактор |

Захариева и Цачева: Не пипаме Конституцията без ясни правила

Лозан Панов избяга от въпросите на журналистите след срещата в МС


Вицепремиерът и отговорник в кабинета по правосъдието Екатерина Захариева и министърът на правосъдието Цецка Цачева искат конкретни текстове и неща от Лозан Панов, а не общи приказки за промяна и реформа. Това стана ясно от срещата на "Дондуков 1", която се проведе по настояване на председателят на ВКС. Премиерът Бойко Борисов прие Панов в присъствието на Захариева и Цачева.  "Трябва да бъдат направени конституционни и законодателни промени. Всякакви интерпретации за лични конфликти, са неостователни, за политика също. Рефермата трябва да бъде в дълбочина", обяви Панов, който говори първи, а след това се червеше покрай Захариева и Цачева. 


"Изменение на Конституцията се прави със 160 депутати. Вече 4 пъти я изменяхме. В програмата ни има доста разписани неща. Иска се намаляване на квотата на парламента във ВСС. Да, ще я намалим, но с малко, защото тя е начин да се упражнява контрол защото идва от гражданите", заяви Екатерина Захариева. "Ако се занимаваме само с нея, ще загубим 2 години от реформата. Не можем да отложим всичко и да се фокусираме само около това. Много е важно да не компрометираме избора за нов ВСС още преди да е започнал", продължи вицепремиерът. Захариева запита защо магистратите не ползва електронен избор, въпреки че са приели да има такъв. "Аз присъствах на заседанията, когато системата бе представена и тествана. Единодушно се реши, че работи и не може да бъде манипулирана. Защо в момента не се пипа? И започна да се говори, че видите ли, може да бъде манипулирана. Сами се бутаме назад. Освен това в препоръките на ЕК никъде не се говори за промени в конституцията. Няма и мимикрия, както твърди Лозан Панов", каза още Захариева.


Аз приветствам тази среща с Лозан Панов и министър-председателят. Трябва да има такъв диалог и в такъв формат да се поставят проблемите,  всеки да каже как вижда начин за решаването им, взе думата слез Захариева Цецка Цачева. Тя разкри, че вече е имала такъв разговор с Панов в кабинета си, след като бе избрана за министър на правосъдието. "Г-н Панов да каже какво разбира под дълбочина. Аз обявих, че искам текстове, които да бъдат внесени за обсъждане в комисията и парламента. Не приемам, че това, което е направено до момента в промените на коституцията, е мимикрия. Завишихме изискванията към магистратите и го обявиха за мимикрия.  Да, не успяхме в 43 НС да внесем промени в конституцията, защото бяха отхвърлени, но нека само заради разпределението на бройките от Народното събрание в ВСС, да не зачеркват инициативите и промените. Аз апелирам, че само с бланкетни понятия и общи формулирования ще останем там, където сме сега. Трябват конкретни текстове. Няма власт, която да е недосегаема. Има разписани проекти в НПК, който е почти готов, където магистратите, за които говорите, да бъдат викани в парламента", отвърна Цачева на Панов.


Цачева и Захариева останаха да отговарят на въпроси, докато Лозан Панов се изниза позорно. Той се фръцна на въпрос защо само се критикува прокуратурата, след като хората са недоволни от съда. Така за пореден път избяга и още куп важни въпроси като тези за срещите му с адвокати по дела, както и обсъждането му като кандидатура за президент. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:11 · 19.05.2017
велико народно събрание !!!!!!!! не промени - нова конституция !!!!!! не се правете на ощипани моми !!!!!!
Потребител · 08:14 · 23.05.2017
@Потребител Ако такива Специалисти ще ни правят Конституцията да затворим държавата направо!
Потребител · 12:42 · 19.05.2017
КОГАТО ВИДИМ 240 ДУПЕТАТА ДА ГИ ВРЪТНАТ КАТО ЧЕВЕРМЕТА, ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ- ГОЛЕМИЯТ ПРАЗНИК, ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 28 години В БУЛГАРИСТАН!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент