За повече здравословна храна за подрастващите

За повече здравословна храна за подрастващите  | StandartNews.com

Повече плодове и зеленчуци и по-малко тестени изделия в учебните заведения поискаха учители и неправителствени организации. Идеята е да се разработи изцяло нова наредба за детското хранене.

За да привлекат вниманието на институциите към проблемите деца се включиха в различни кулинарни работилници.

Здравословни сандвичи със зеленчуци приготвиха малките готвачи от 79 детска градина Слънчице в столицата. Малчуганите запретнаха ръкави и с помощта на учителите сами си направиха здравословно меню.

Така по забавен начин малчуганите не само хапнаха полезна храна, но и сами се научиха да я приготвят. Разбраха и за полезните качества на плодовете и зеленчуците.

А идеята на организаторите от фондация „За храната" е да се промени изцяло наредбата, по която сега се хранят децата в учебните заведения. По сега действащите правила в менюто на децата преобладава тестото и захарта, а от препоръчителните 300 – 350 грама пресни плодове и зеленчуци на ден, в тези менюта няма повече от 100 грама. Така само на вечеря трудно могат да бъдат наваксани 200 - 250 грама пресни плодове и зеленчуци. Освен това предлагат да се наложи максимално допустимо количество на храни със съдържание на бяло брашно и захар.

Освен чисто здравословен ефект, предлаганите промени имат за цел и да възпитават деца на здравословно и балансирано хранене от най-ранна детска възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай