Внимание! Паразити ни дебнат в морето

Внимание! Паразити ни дебнат в морето | StandartNews.com

„Великите духове винаги намират яростна опозиция сред посредствените. Посредствените не разбират когато човек не се придържа към безсмислените предразсъдъци, а честно и смело използва своя интелект". Това са думи на великия Алберт Айнщайн, запомнен от света не със сексуалните си подвизи и завоевания, а с това, че е изпреварил научната мисъл със стотици години напред. И още нещо, което всички българи добре трябва да запомнят – Айнщайн е казал: „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България". И още нещо: неговото мислене абсолютно се адаптира към това на Гогол, изразено най-вече в творбата „Мъртви души": „Мъдър е оня, който не се гнуси от никой характер..." (само дето като се погледна в огледалото, се чудя защо съм допуснал това) „и като втренчи в него изпитателен поглед, опзонал го чак до първичните му причини. Бързо се променя всичко у човека – докато се обърнеш, току видиш, че се е появил в него страшен червей, който самовластно обръща към себе се всички жизнени сокове". Това бе цитат от романа „Мъртви души", но смъртта си е смърт. А аз срещнах и опознах нещо по-лошо – продажната душа, която за пари би сътворила непредвидими неща, от които предателството е най-малкото. И то за някакви си пари, които не могат да се поберат в ковчезите и да бъдат отнесени в отвъдното. Но осакатените души, които оставят след себе си, могат да съсипат социалния статут на цели държави.

Цитатът на Гогол за червея и неговият алчен гостоприменик реално съществува и в природата. Едно същество, което е преход между гущер и змия - слепокът, се оставя да бъде изядено от много по-голямата от него змия. И тук - внимание! В последствие това същество изяжда отвътре змията.

Всичко до тук написано е в контекста на това, че ние вече сме доста застаряваща нация. А в някои писания се обръща особено сериозно внимание, че трябва да се запази сексуалното либидо на застаряващите люде, за да се подддържа техния душевен комфорт. Та за това, вместо да пишем само за тежки заболявания, прогнози за чуми и скъпоструващи изследвания,

ще се гмурнем в лоното на модерната Кама Сутра

Афродизиакът, стимулиращ мисленето на всеки, който иска да вложи парите си в сексуално приключение на старини. Е, тук може би ще забъркаме един комплот от радост-секс-лъжи-сълзи-пари и малко болести. И определено няма да пресоляваме манджата с медицина, макар че тя от време оно играе важна роля в сексуалните подвизи на всички владетели.

Първи пример: Как може да изненадате дамата на сърцето си така, че тя да бъде сексуално всеотдайна към вас? Понеже ние сме балканци и най-големият ни кеф са заведенията и ресторантите. Но има и още нещо - песните. Що се отнася до танците - те не са за всеки. Заведете вашата Афродита у гръцко, поканете я на бузуки и й изпратете Янис Плутархос да й пее на ушенце (истинското име на певеца е Янис Какосеос). Роден е в село Маврогия през 1970 г. на 18 декември. Има 5 деца от собствената си жена. Познат е като гръцкия ангел на песента. След тази неописуема емоция вашата дама ще ви се отблагодари още в колата.
Втори пример: В играта се включват острови и яхта, на която се лее червено вино. Към това прибавете и плажове, морска вода, която ви разхлажда приятно, когато страстите се нагорещят прекалено много. Жалко само, че понякога въпросното разхлаждане носи със себе си и някои други екстри, блгодарение на които помним любовното преживяване до края на живота си, и то не с добро. Разбира се, „горчивия привкус" остава заради потенциално смъртоносните патогени и паразити, криещи се пясъците и морската вода. Като например

амебата, хранеща се с човешки мозък

(естествено, ако в главата на индивида Х няма такъв, горката гадина ще остане гладна). Инфекциите на Naegleria fowleri са изключително редки, защото тя предпочита топлата вода и сладководни езера. Нахлува в организма през носа, откъдето достига до мозъка. Интересното е, че нейното препитание е предимно от други видове бактерии, но веднъж попаднала в главата на човек, започва да се храни с каквото й „видят очите". Присъствието й в човешкия мозък предизвиква състояние, наречено първичен амебичен менингоенцефалит, чиито първоначални симптоми приличат на стомашно неразположение, придружено от главоболие, болки в стомаха, повръщане и треска. Но за разлика от него, ПАМ обикновено е фатален за човек, тъй като инфекцията се усложнява с всяка изминала минута и води до припадъци, халюцинации и изпадане в кома. Друг възможен „дар" на природата от паразитен произход, който можем да получим, е т. нар. шистозоматичен дерматит (церкариоза). Обикновено

познат и като сърбеж на плувеца

този неравен кожен обрив се причинява от проникването на церкари през кожата на човек. Проявява се в рамките на 48 часа след контакта на гадината с кожата, където тя умира. Именно нейната смърт е причината за появата на въпалителната реакция на организма. Церкарията причинява механични (често многократни) лезии на кожата и има токсични и сенсибилизиращи ефекти върху човешкото тяло, което пък допринася за появата на вторична инфекция. Състоянието може да продължи повече от седем дни. Обикновено тези паразити заразяват охлюви, патици и други пернати, но както науката неоспоримо е доказала, инфектират и хора. Често пъти, докато се забавляваме във водата, неволно тялото ни влиза в съприкосновение с неприятните водорасли. Повечето от тях, живещи по повърхностните води на морета и езерата, произвеждат токсини, които могат да бъдат вдишани чрез водните пари, да бъдат поглълнати или да се абсорбират през кожата. Да не говорим за цианобактериите и техните токсични „паранормални"качества. Някои техни щамове произвеждат токсини, които могат да увредят черния дроб, а други - нервната система. Според научни доклади, само

докосването на водорасли може да предизвика обриви

подуване и рани по кожата. Поглъщането или вдишването на замърсена вода предизвиква редица симптоми като диария, гадене, спазми, кашлица, хрипове и ушни инфекции. Но определено може да се каже, че „сблъсък" с последствията от токсичните водорасли е далеч повече за предпочитане, отколкото такъв с вредната и дребна рибка Кандиру. За нея се носят страховити легенди, които въобще не са мит, а чиста реалност.

Тази полупрозрачна рибчица е паразит, която е „фен" на мъжките пениси

(за някои дами поясняваме, че с тази жестока конкуренция няма как да се преборят, а и ги съветваме да не се и опитват). Тя прониква в мъжкия полов орган, проправяйки си път през пикочните канали, откъдето започва да яде плътта отвътре. С това си „канибалско" действие причинява неконтролируеми тежки инфекции и дори смърт. В този ред на мисли няма как да не обърнем внимание и на паразитния плосък червей, представляващ чернодорбен метил - Fasciola hepatica, причиняващ заболяването фасциолоза. И той, като рибката от горните редове, се храни с плът, но чернодробна, кръв, жлъчен сок и предизвиква тежки увреждания. Но тук медицината се сблъсква не просто с поредния паразит, а с такъв, който е хермафродит. Преведено на достъпен език - в него едновременно „съжителстват" и мъжката, и женската полова система. Диагнозата, до която води за жалост, не винаги има своите клинични прояви, а дори и такива да са налични, то те включват множество бактериални и паризитни признаци. Иначе казано, фасциолозата може да бъде доказана само посредством поредица от специфични изследвания. Същото важи и за набралата популярност язва на Бурули – сериозно инфекциозно заболяване, причинено от Mycobacterium ulcerans. Патоген, който понижава функциите на имунната система и предизвиква смърт на тъканите чрез освобождаването на токсин, наречен миколактон. Първият признак на инфекцията е появата на подута повърхност или безболезнен възел, впоследствие прерастващ в язва. На по-късен етап от развитието на диагнозата е възможно и инфектиране на костната система, като най-често се засягат долните и горните крайници. Счита се, че разпространението на болестта се случва чрез контаминирани водоизточници. По-важното е, че ако тя бъде диагностицирана в ранен стадий, шансовете за успешно лечение достигат 80 %. Но тъй като от много време насам става все по-трудно различаването на различните заболявания, ще си припомним думите на Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми: „Търси лекарството в привичките на болния"! И помнете: „Аз съм каквото съм – ти не си в състояние да разбереш. Аз съм цялото и цялото съм аз. Аз съм началото и края" – Йехейе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай