Удрят ни 15 вируса

Последен шанс за имунизация, 21 дни са нужни за изграждане на антитела

Удрят ни 15 вируса | StandartNews.com

15 вида вируси ни акатуват в момента. Топлото време, което ще продължи още две седмици, "събуди" заразите. Те ще циркулират през октомври и ноември. Все още няма регистриран случай на грип със щам"Мичиган" тип А или "Хонконг", които ще ни мъчат тази зима. Първите болни се очакват през ноември. Затова сега е последният момент за ваксини. Имунитетът трае година и половина, но са необходими 21 дни за изграждането на антитела, които да защитят организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания, но много рядко си даваме сметка за това, каза вчера доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България при представянето на информационната кампания за предпазване от заразата.

Проблемът е, че у нас едва 2% от българите се ваксинират срещу грип, изтъкна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него няколко мита пречат на грипната ваксинация. Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно - ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет, обясни експертът. Освен това очакванията към ваксината са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена, и не може да повлияе на респираторните заболявания.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Кунчев обясни, че тя не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струпа повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, посочи Кунчев.

Ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа, подчерта и ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила. Ваксината е от полза за всички, но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца, възрастните хора, здравните работници. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, сред тях са над 90 % от смъртните случаи, свързани с грипа, коментира Сила. СЗО препоръчва поне 75% от възрастните хора да бъдат ваксинирани срещу грип още преди началото на грипния сезон.

"В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна. Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира", обясни проф. Кантарджиев. "Медицински доказано е,че, когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи на хората", уточни той. А при усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница.

България изостава от други европейски страни, където ваксиналното покритие е между 70 и 80 на сто, подчерта и национален консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова. Според нея ваксината е особено наложителна за хората над 65 години и за децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай