Учени откриха ключа за халюцинациите

Учени откриха ключа за халюцинациите | StandartNews.com

Учените откриха "центъра на честността" в мозъка. "Успяхме да намерим нещо подобно на визуално метасъзнане, помагащо ни да отличаваме реалността от измислицата. Намерили ли сме това място, където се помещава съзнанието на човека? То включва в себе си и поражда толкова голямо множество процеси, че ние даже не можем да говорим за това", заяви Добромир Ранев от университета в Джорджия /САЩ/, пише РИА Новости.

В света на кривите огледала

Дълго време учените считаха, че шизофренията и много други разстройства на психиката възникват заради генетически причини, заради наличието на малки генни мутации, които предизвикват сериозни нарушения в работата на нервните клетки и водят към деформация във възприятието на реалността.
Наблюдение на психическото здраве на голяма група от хора и експерименти с участието на шизофреници обаче показа, че често човек започва да вижда халюцинации и да чува "гласове" не само заради мутации, но и заради нарушение в работата на веригите неврони, свързващи различни части на мозъка и участващи в обработката на информацията от сетивата.
Ранев и неговите колеги смятат, че са открили една от възможните "тухлички" на човешкото съзнание и изучават как работят тези места в мозъка и как те ни помагат да отличаваме реалността от фантазията.
Един от тези участъци, както обясняват авторите на статията, е разположен между горната и дясната част на префронталната кора (DLPFC) и нейната долна половина (aPFC). И двата региона на кората, по думите на учените, отговарят за обработката на картините, възприемани с очите. Но досега не беше ясно как точно действат те.
Неврофизиолозите са успели да намерят отговор на този въпрос, наблюдавайки поведението на две десетици доброволци, чиято префронтална кора е била облъчена с особени магнитни импулси, които потискат или стимулират работата на DLPFC и aPFC, а така също и връзките между тях.

Границата на реалността

В момента, когато се случва облъчването, участниците в опита гледали на монитор тънки черно-бели ивици, леко обърнати наляво или надясно. Доброволците трябвало да разберат на коя страна "гледат" тези линии и да натиснат съответния бутон на пулта, а учените следили изменя ли облъчването на мозъка качеството на техните отговори.
Изменения в работата на мозъка наистина имало - когато Ранев и неговите колеги "включвали" DLPFC, точността на отговорите на доброволците падала, както и увереността им, че са прави. Това, както посочили изследователите, се оказало по причина, че дадената част на кората участва в първичната обработка на данни и нейната стимулация поражда голямо количество "шум" при възприемането на картината.
Подтискането на работата на aPFC довело до
по-интересни последствия - подопечните на неврофизиолозите започнали по-често да грешат и по-често да виждат "миражи", вместо реални линии. Но при това тяхната увереност в отговорите и действията им не намалявала и те не считали, че виждат нещо несъществуващо.
Това говори, че данните от този участък на кората играе роля на невроцензор - той анализира данните, постъпващи от неговия "съсед", сравнявайки ги с тези, които вече ги има в паметта на човека и проверявайки нивото на неговата внимателност и възбуденост. Тази част на кората ни помага да погледнем на мозъка отстрани и да проверяваме коректността на неговата работа с помощта на логиката и алтернативните източници на данни.
Стимулацията на този район на мозъка може да помогне на много шизофреници и други хора, изпитващи проблеми с възприятието на реалността, да се "върнат" от света на илюзиите и гласовете, които чуват, и да започнат да водят нормален живот. По-нататъшното изучаване ще помогне на учените да разберат къде се "крие" съзнанието на човека и как то работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай