Тялото губи ритъма при големи почивки

Тялото губи ритъма  при големи почивки | StandartNews.com

Човекът е човек когато е на път! Но човешко ли е да се избиваме по пътищата по-ожесточено дори и от най-свирепите животни? Няма ден, в който новинарските емисии да не съобщават за зловеща катастрофа и някой загинал. И всеки път ни се напомня, че дори и в най-лютите битки не са падали толкова жертви, колкото по родните пътища. А защо? Защото културата на българина падна под допустимия минимум във всяко едно отношение. Какво ще ти стане, ако позволиш да те изпреварят? Достойнството ти ли ще се накърни? Всички бързаме за някъде. Да заминем на почивка, защото празниците се превърнаха в мини ваканции. Бързаме да се приберем, защото на другия ден сме на работа. Родните гранични пунктове се привеждат в пълна бойна готовност сякаш започва "великото преселение". Около 200 000 коли са напуснали пределите на България по обичаното от повечето от нас трасе към земите на Омир. А по време на чакането в километричните опашки не малко люде са се почувствали физически зле. И защо, въпреки ясната представа, че масата се юрва на път, всички вкупом правят същото, вместо да изберат друга дестинация. Вероятно отговорът се крие в манията да не останеш по-назад от останалите. Но струва ли си човек да рискува физическото си здраве и живот, за да успокои собственото си его? Едва ли! Учените са на мнение, че човешкият организъм изисква време за адаптация след ваканция. И какво се оказва в крайна сметка? Не стига, че си бил на почивка, ами ти е необходимо и още врече, за да не би да се "гътнеш" от рязката промяна, че си на работа. Освен това подобен род "мини ваканцийки" могат да си позволят развитите икономики. Такива като нашата е най-добре да си налягат парцалите и да се фокусират върху повишаване на трудовия потенциал и качество на труд. Поводи за празник и развлечения в държавата ни винаги ще се намерят. Но поне малко трябва да си заслужиш почивката. Несъмнено човешкият организъм има нужда от известен период, в който да "презареди батериите", но "хроничното отпускане" не е панацея. Изпадайки в такова състояние, позволяваме на тялото да загуби своя ритъм, който трудно се възстановява. Например, когато човек става рано сутрин за работа, организмът му е настроен на тази вълна и често пъти дори няма нужда от часовник, за да се събуди. Но в момента, в който той бъде приучен да става в по-късни часове, ранните утринни се превръщат в истинско мъчение. Това асинхронизиране ни кара да се чувстваме изморени. Усещането за умора пък от своя страна подтиква организма да изпраща сигнали, отвеждащи ни до проблеми, за които дори не сме и подозирали.

Какви са симптомите за рак на езика?

Не подценявайте петна и незарастващи рани в устата

Много често симптоми от рода на отпадналост, лесна уморяемост, податливост на организма към различни инфекциозни агенти, се отдава главно на общото изтощение на тялото. Но понякога същите знаци могат да означават и нещо много по-сериозно, засягащо органа в устната кухина, чрез който така "любезно" се нагрубяваме по пътищата - езикът. Ракът на езика се счита за доста рядко явление и попада в общата група на оралните туморни заболявания. Сред останалите индикатори на тази диагноза спадат и устойчиви нелекувани възпаления в устата, постоянна болка, промени, наблюдавани в областта на бузите, бели или червени петна върху венците, езика, сливиците или лигавицата на устата, усещане за възпалено гърло или като че нещо е заседнало в гърлото, затруднено преглъщане и дъвчене, трудност при движението на челюстта и езика, изтръпване на същия или на друго място в устата, оток на челюстта, загуба и болка на зъбите, промени в гласа, загуба на тегло, постоянен лош дъх. Няколко вида рак могат да засегнат езика, но този започва предимно в тънки, плоски сквамозни клетки, които формират линия на повърхността на езика. Това заболяване би могло да се развие в устната кухина, където вероятността да се забележи и усети е по-голяма, което е добре, що се касае до лечението. Но може да се развие и в гърлото, при основата на езика, с признаци и симптоми на хипофарингеален рак. За жалост тенденциите при диагностицирането на заболяването се случват едва когато то е в напреднал стадай с разсейки в лимфните възли и областта на шията. Тъй като лечението включва традиционните методи - химиотерапия, оперативна намеса, специалистите решават да насочат вниманието си към първопричината за болестта. Поради простия факт, че все повече хора не са в състояние да понесат пълния цикъл с облъчване, а и той не гарантира абсолютно излекуване. Що се касае до операциите, те биха могли да лишат човек от говорните му възможности. Така се стига до наблюдението на различни видове бактерии, които са в състояние да индуцират пряко или косвено карциногенеза посредством хронично възпаление или друг вид смущение. Проучванията в тази посока установяват връзка с изолирани бактериални видове и рака на устната кухина. По-конкретно с Exiguobacterium oxidotolerans, Prevotella melaninogenica, Staphylococcus aureus, MRSA и Veillonella parvula - специфичен за туморните тъкани. Последният се асоциира с различни по рода си системни инфекции, както и зъбен кариес, пародонтит. Обичайно се скатава в устната кухина, стомашно-чревния тракт и дихателните пътища на хора и животни. Произвежда серологично-специфичен ендотоксин (липополизахарид).

Ива ли връзка между бактериите и злокачествените заболявания?

Ракът е продукт от
външни и вътрешни токсини

Очевидно е, че теориите за възпалителния произход на злокачествените заболявания заемат неоспоримо място в медицинската наука. Но с тях не се изчерпва изучаването на произхода на раковите заболявания. По този повод се отделя и значително внимание на токсините, произвеждани от патогенните микроорганизми и тяхното отношение към болестта. Вторичният отпадък на нашествениците е изключително опасен за човешкия организъм. Освен, че го трови системно и отнема от силата на имунния статус, е в състояние и да промени поведението на самите клетки в тялото. Така се оказва, че между токсините и рака съществува ясна връзка. Изхождайки от факта, че те са навсякъде около нас и ние системно ги приемаме - дали чрез въздух, храна, вода и какво ли още не, никак не е учудващ крайният резултат. А дали завишеното количество на литий, патогенни спори и нанопаразити не пресират допълнително нашия изхабен, благодарение на генната мания, нищожен имунитет? Само се замислете какво вдишваме, седейки в някоя километрична опашка от коли. Вероятно на някои от вас е направило впечатление, че дългият престой сред вредните емисии в определен момент ни кара да се чувстваме замаяни, някои дори имат и позиви на гадене. Това се дължи именно на токсините, които се просмукват в човешкото тяло. Хроничните възпалителни състояния, патогените, излъчващи токсини и допълнителният външен "прием" на такива, формират болестите в организма. Ракът е просто завършеният "продукт" на тази отрова. Преди да се стигне до него, тялото изпитва много други сътресения, като болки, чести простудни заболявания, обриви, кисти, миоми, мастопатия, простатити, рязко отслабване или качване на килограми и още безброй други състояния, за които си има причина. Според онколога д-р Макс Герзон, "от 10 000 случая на рак, 9 999 се дължат на отравяне с отпадъци от жизнената дейност на паразити, завладели организмите на хората при слаб имунитет".

Приемай чиста храна, пази се от лоша енергия

Най-голямата отговорност за здравето се пада на самите нас. На наследствеността, природата и лекаря е поверена съвсем малка роля. Индивидът е този, който взима крайното решение дали да се разболее, или не. Но курсът на деструктивно поведение, който от години насам сме поели, никак не ни помага. Сякаш умишлено се опитваме да си навредим. А за сметка на това безкрайно много обичаме да "проповядваме" здравословен начин на живот. Всъщност той не е само ядене и спорт. Когато човек поддържа организма си чист, то тогава би могъл да каже, че живее здравословно. Похапването на пластмасови плодове и зеленчуци или затварянето в помещение с още 20 човека, лишено от кислород, не пречиства организма. Напротив - получава се точно обратното. Да не говорим за биоенергията, излъчвана от определени индивиди. Както старите хора са казали: "уроки от лоши очи". А те също са и съветвали: "внимавай с кого сядаш на маса, докато се храниш". Защото покрай храната се приема и енергията на злонамерения човек до теб. Заради това праведните миряни по време на хранене мълчат, а преди него отправят молитва към Всевишния.

И не забравяйте: "Един ден, прекаран в лентяйство, е много по-изтощителен от един ден работа"! P.S. Всъщност подценихме социалните помощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай