ТЕМА ОТ ДЕНЯ: Без опашки за 1 клас

ТЕМА ОТ ДЕНЯ: Без опашки за 1 клас | StandartNews.com

Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за да запишат децата си в 1 клас, осъмна най-желаното училище в София - 133 СУ "А. С. Пушкин". От години то бе емблема за трудностите на хората от квартала за класират децата си, тъй като сред водещите критерии бе поредността на записване.

Тази година за първи път кампанията за 1 клас в столицата тръгна по новата система. Тя се основава на принципа на уседналост и така най-голям шанс да бъдат приети, имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. Опашките пред най-добрите школа секнаха.

Близо 12 000 първолаци очаква София наесен. Те се борят за 176 общински училища. Водещ е адресът на детето. При изписването му от родилния дом, то се води на адреса на майката. Ако в последните 3 години настоящият й дом съвпада с този на постоянния й адрес и е в територията на училището, малчуганът има максимален брой точки - 43. При подаването на документите това се удостоверява с бележка, издадена от съответната общинска администрация преди датата на класиране и лична карта на един от родителите.

Четири групи уседналост има в София. В първата са деца кореняци - живели повече от 3 години в района на училището. След тях се нареждат хлапетата, установили се край школото си преди от 1 до 3 години. В третата група влизат тези, които в последния момент са променили адреса си. Последни остават деца, живеещи извън района на училището.

Териториите на софийските школа са разписани в сайта на столична община - в системата за прием за 1 клас. Много точки получава хлапето, ако адресът му е в административния район на училището. Повече точки - 22, но от допълнителните критерии, носят и братя или сестри, които вече учат в желаното училище. Така се слага край на несправедливостта от предните години братя и сестри да учат в различни училища без родителите им да могат да променят това. Близнаци вече се класират заедно над утвърдения брой ученици в паралелката, ако поне един от тях е приет.

Системата дава точки и по социални критерии. 22 т. получава дете с двама починали родители. Напред в класирането са и малчугани с трайни увреждания, с един починал родител, както и хлапета от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или които живеят в граничен на училището район, също получават по-голям шанс за прием.

Документи за кандидатстване се приемат до 16 май. Първото класиране излиза на 4 юни в 17 ч., сочи графикът на регионалния инспекторат по образование в София. От 5 до 7 юни е записването. На 8 юни се обявяват свободните места за второ класиране.

Всяко дете ще бъде записано, може би не по първо желание, но няма да няма да има първолаци без места, увери пред БНТ вчера зам.-кметът по образование и култура в София Тодор Чобанов. 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, в които ще останат свободни места, съобщи той. Според него "единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града". Чобанов определи като рисков критерия за месторабота на родителите, защото мнозина успявали "да си издействат документ за работно място, в което не работят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай