Станахме още по-скъпи за джипитата

Личните лекарите искат такса за децата като при пенсионерите

Станахме още по-скъпи за джипитата | StandartNews.com

Личните лекари искат увеличение на капитацията - сумата, която получават за всеки записан при тях пациент, стана ясно днес. Освен това те настояват децата и хронично болните не трябва да са освободени от потребителска такса.  Предложенията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за бюджета за следващата година са пратени на премиера Бойко Борисов, министър Николай Петров и Камен Плочев, управител на НЗОК.

Според джипитата, редът за децата трябва да е като при пенсионерите - такса от 1 лев, а остатъкът до 2,90 лева, колкото е официалната потребителска такса, да се поема от Министерството на труда и социалната политика.

И до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска, напомнят от сдружението в становище за бюджета за догодина, пратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и управителя на НЗОК Камен Плочев.

Институциите трябва да покриват и част от таксите на сега освободените от тях хронично болни, смятат още личните лекари. Те предлагат пациентите да не плащат потребителска такса само при прегледите, свързани със заболяването им, а за другите им проблеми да се фиксира брой прегледи. 

Те искат още в бюджета на здравната каса догодина да са предвидени 225 милиона лева за първична извънболнична медицинска помощ, което ще е 6,7% от очаквания бюджет на касата за 2018 година, или ръст от 0,1% спрямо тази година.

Предложеното увеличение ще се разпредели пропорционално и е съобразено с общоприетите национални приоритети - детско здравеопазване, ваксинопрофилактика, профилактични прегледи, наблюдение на хронично болни, смятат личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай