Ще се раздели ли проф. Плочев с поста управител на НЗОК?

Ще се раздели ли проф. Плочев с поста управител на НЗОК? | StandartNews.com

Народното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на Национална здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Вчера с 11 гласа "за" и 7 "против" здравната комисия към НС одобри Плочев да се раздели с поста си.

През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове.

След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.

В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.

Миналата седмица, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.

Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.

Вчера здравната комисия одобри той да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай