Ранният секс води до болести и бременност

Скандално е, че у нас много деца започват полов живот още на 13 години

Ранният секс води до болести и бременност | StandartNews.com

"След време си даваш сметка, че който унижава или подиграва, което и да е човешко същество, рано или късно ще преживее същите унижения или подигравки, умножени многократно". Казал го е аржентинският писател, есеист и поет Хорхе Луис Борхес. И с право е достигнал до този извод. Жалко само, че хората, които практикуват добилия напоследък популярност спорт „човешка гавра", никога не се замислят над факта, че един ден и те ще станат жертва на собственото си поведение. Да упражняваш сила върху по-слабия или беззащитен не е мерило за това колко си велик. Напротив, точно обратното е. Това е символ на дълбока комплексарщина и до болка подтиснато самочувствие. В нормалния свят индивидите, притежаващи мощта да контролират хората и процесите около себе си, никога не афишират по най-безпардония начин този факт. Даже същите винаги се стремят да бъдат в услуга на останалите, подкрепят и се борят за безброй обществено полезни каузи. При нас е точно обратното.

Защо?

Защото така сме си го направили. С риск да засегнем някой (ако се припознае в следващите думи), но животът не е само моткане по кръчми, надуване на джуки и други части от тялото и претендиране за овладяване на така модерното напоследък псевдо „духовно израстване". В съзнателното съществуване на човека има далеч по- важни неща, някои от които са образованост, култура, възпитание – особено важно, за да се научиш да уважаваш чуждото лично пространство. Ако се бе наблегнало на това, нямаше да сме на първо място в безумни класации, чиито контекст е меко казано унизителен. Последната такава постави България на първо място в сферата на секса, което е супер ако не ставаше въпрос за това, че у нас децата започват да водят активен полов живот на около 13 годишна възраст.

При този резултат няма защо да ни учудва, че и абортите сред възрастовата група под 18 години също са стряскащо висок процент. В момента в по-голямата си част децата ни се бият до смърт, мислят предимно за секс и консумират доста забранени вещества. За щастие останаха и такива, които все още ни радват и ни дават надежда за бъдещето със световните си постижения и отдадеността си към различни каузи. Лошото е, че от тях не взимат пример толкова много младежи, колкото ни се иска. Но да се върнем на темата, която винаги завършва в гинекологичен кабинет.

Практикуването на секса не е равнозначно на трупането на професионален опит. За него осигурителни вноски не се внасят и няма върху него после да ти начисляват пенсията. Тоест няма нищо срамно и страшно да започнеш полов живот в една по-нормална възраст, когато си наясно и с последствията от същия. А те не са и много – болести и бременност. Може и двете. Повечето от полово предаваните инфекции или така наречените венерически болести първоначално не причиняват симптоми, което те кара да живееш с мисълта, че нямаш проблем, докато в един момент не се установи обратното. Известно е,че повече от 30 вида различни по рода си бактерии, гъбички, вируси, паразити и паразитиращи бактерии могат да причинят такъв тип инфекции. Бактериалните такива са популярните хламидии, гонорея, сифилис.

Към вирусните можем да причислим неприятния генитален херпес, генитални брадавици. При паразитните най-разпространена е трихомониазата. Ще отбележим, че не винаги полово предаваните болести се „прихващат" по обичайния начин. Затова ще уточним, че има редица случи на заразяване по кръвен път, при кърмене или по време на раждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай