Противоречиви мнения за увеличаване на здравната вноска

Снимка: БГНЕС архив

Противоречиви мнения за увеличаване на здравната вноска | StandartNews.com

Здравната вноска да се увеличи от 8% върху дохода на 10% или да се повиши с 12 лева на месечна база. Тези два варианта се обсъждат в здравното министерство като част от новия здравноосигурителен модел, който се очаква да предложи ресорният министър Кирил Ананиев, съобщи Дарик. Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, информирал радиото председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Идеята е била обсъдена със съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти, предстоят разговори и с болнични асоциации, посочи д-р Стойчо Кацаров. Основната разлика между настоящия модел и този, който предлага здравният министър Кирил Ананиев, е, че във втория се предвижда задължително допълнително здравно осигуряване.

„Те обсъждат два варианта. Единият вариант е 2 процента върху дохода. Сега е 8 процента, добавят се още два. Ще станат 10 процента, 2, от които – за застрахователите, а другите 8 в НЗОК, както до сега. Другият вариант е да не е 2 процента върху дохода, а да бъде като плоския данък – всеки да плаща по 12 лева месечно, независимо от дохода," обясни Кацаров.
Цените на медицинската помощ вече няма да се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ. Подготвяла се и промяна в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така, според д-р Кацаров, водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

От министерството на здравеопазването излязоха с позиция в отговор на твърденията на Стойчо Кацаров:

„В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др. Целта на тези предварителни разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване.

За министерството са важни позициите на всички страни в този процес – позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите. Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени, като министърът ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември. На форума ще има и международно участие. Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай