Представят вариантите на нови здравноосигурителни модели

Снимка: БГНЕС архив

Представят вариантите на нови здравноосигурителни модели | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Една от идеите за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат допълнителни средства за втори здравен стълб или задължително допълнително здравно застраховане, а също и за всички медицински услуги над определена сума да се заплаща от допълнителната задължителна застраховка, ако е под тази критична сума, се поема от Здравната каса и пациента. Запазва се доброволното здравно застраховане. В този вариант пациентът не плаща за леглодни. Предимството е, че ще се спестят средства за профилактика и превенция и че ще има по-засилен контрол над разходваните средства. Говори се и за друг вариант - за пълна демонополизация на касата и създаване на множество здравни каси.

Преди дискусията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна последователно със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти, като в срещите е участвал и управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай