Празничните трапези възпалиха жлъчките

Празничните трапези възпалиха жлъчките | StandartNews.com

Голямото ядене и пиене от Коледа до поредицата именни дни през януари изпрати много пациенти със симптоми на жлъчно-каменна болест в стационара на Центъра за безкръвни операции към верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив. Причината е грешка в хигиенно-диетичния режим – злоупотреба с храни богати на мазнини, пържени ястия, алкохол, както и прекомерната консумация на сладко, обясни ръководителят на стационара д-р Васил Ангелов, който отбеляза, че от Нова година насам опашките пред приемния кабинет не намаляват.

Причината за заболяването е увеличеният холестерол, хранителни претоварвания, хормонални колебания (бременност, кърмене, контрацептиви), захарен диабет, чернодробни заболявания, хемолитични анемии. В 96% от случаите на пациенти с камъни в жлъчния мехур се доказва микробна флора, а по стената има белези на възпаление – затова говорим за калкулозен холецистит. Именно поради таящия се и без изявени симптоми възпалителен процес е необходимо да се вземе решение за отстраняване на жлъчния мехур.

При неадекватно лечение или забавяне на операцията обаче се развиват усложнените форми на заболяването – перитонит, наличие на камъни в жлъчните пътища с жълтеница, възможност за развитие на чернодробна недостатъчност и абсцеси в него, панкреатит, чиито тежки форми водят до висока смъртност, билиарни фистули.
Ако пациентите са над 65-годишна възраст, възпалението на жлъчния мехур протича твърде агресивно и с бързо развитие на настъпилите усложнения. Затова екипът на центъра е възприел спрямо тях тактика за много бърза реакция и лечение още в първите 72 часа.

В България обаче 50% от пациентите постъпват в болницата с усложнени форми на болестта, като жените боледуват от 2-4 пъти по-често от мъжете. Затова мнението на нашия екип е при доказани камъни и прекарани няколко жлъчни кризи с болки в дясно подребрие и горно-диспептичен синдром пациентите да се подложат на лапароскопска холецистектомия – златния стандарт за лечението на болестта, посочи д-р Ангелов.

През 1985 г. е извършена първата лапароскопска холецистектомия, която поставя ново начало при лечение на жлъчно-каменната болест. При лапароскопската холецистектомия разрезите са малки, не нарушават структурите на коремната стена, а кръвозагубата е минимална. Именно затова операцията е известна като „безкръвна". Тя се извършва през три отвора по 1 см на коремната стена или през един в областта на пъпа (сингъл порт). Екипът на д-р Ангелов в периода от 2002 до 2017 г. е извършил 1450 лапароскопски холецистектомии по стандартна методика - през 3 порта, а в последните години въведе и еднопортовата хирургия – по SILS техника. В годините делът на безкръвно извършените операциите на жлъчен мехур достигна до 95%. Друг интересен факт е, че в 7% от случаите на калкулозен холицистит по време на операция се открива и рак на дебелото черво. При тези пациенти се налага с отстраняването на жлъчния мехур да се премахне и част от дебелото черво, ангажирано от тумора.

Най-сериозното предимство е, че болките след лапароскопска операция са минимални и с назначаването на подходящи болкоуспокояващи препарати се отстраняват. Пациентът може да стане от леглото и да се раздвижи на 4-я час след операцията. Болките и дискомфортът са сравнително малки, а болничният престой е сведен до 2 дни, което показва голямата социална значимост на интервенцията, подчерта д-р Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай