Подписаха Националния рамков договор /ОБНОВЕНА/

Подписаха Националния рамков договор /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

На официална церемония в Министерството на здравеопазването НЗОК, Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз и Министерството на здравеопазването подписаха Националния рамков договор за 2018 г. Това се случи след активни двумесечни преговори и постигнати договорености, с които се цели да се внесе стабилност в системата на здравеопазването и да се гарантират продължаващите здравни грижи на българските граждани.

Националният рамков договор за 2018 г., който трябва да влезе в сила от 1 април, предвижда 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година. Планирано е и сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, сред които пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има и в пътеките за рехабилитация и долекуване.

В тазгодишния НРД за медицински дейности приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. А в първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. При специалистите първичния преглед е завишен с 1 лв.

Тази година е обърнато и сериозно внимание на социално значимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години, които ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата. В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. Ще се увеличи и броят на направленията, които личните лекари дават за преглед при специалист.

"Новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата", заяви Кирил Ананиев.

„Очаквам той да създаде определено спокойствие в системата, но в никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с това, защото искаме ефективна здравна система. А за да стане тя такава, трябва да положим още усилия", обясни Ананиев и посочи, че ключовите думи за този договор са „контрол" и „дисциплина".

„На днешната среща при министър-председателя всички се убедихме, че заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на този рамков договор. Не трябва да допускаме пари,които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде. До 15 май ще разсрочим плащанията към чуждите здравни каси и ще изпълним задълженията си в рамките на заложените в бюджета 73 млн. лева", допълни той.

„Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов, с които водихме през последните дни много дълги разговори. Въпросът беше дали този екип може да гарантира сигурност и мисля, че аз и моят екип успяхме да убедим ръководството на държавата, че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансови затруднения в края на годината", каза още той и посочи, че този рамков договор се приема на база на договорените неща с двата съюза – Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай