Парламентарна комисия одобри единствения кандидат за шеф на НЗОК

Снимка: БГНЕС архив

Парламентарна комисия одобри единствения кандидат за шеф на НЗОК | StandartNews.com

Единодушно, с 14 гласа „за" парламентарната здравна комисия одобри д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде Агенция Фокус. Предстои окончателното решение да бъде взето в пленарна зала.

Преди това Д-р Дечев изложи пред депутатите от комисията концепцията си за управление на Касата. Той е и единственият кандидат за поста, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти". До избор на нов управител на Касата се стигна след като на 20 юни парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от поста.

Очевидно е, че проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК и в контрола стават хронични и постоянно се задълбочават. Това каза на заседанието на парламентарната здравна комисия д-р Дечо Дечев преди да бъде одобрен.


„НЗОК не е лечебно заведение, а финансова институция, чието ръководство има задача да провежда политика за спазване на предварително заложените параметри на бюджета", обяви той. „Политиката трябва да води до баланс между интересите на осигурените лица, индустрията и изпълнителите на медицински дейности. Там, където под влиянието на различни лобита във времето, е нарушаван този принцип, са най-големите проблеми в момента", заяви д-р Дечев.


„Цел в лекарствената политика, която трябва да се постави като главна- спазване на предварително заложените параметри в бюджета. В резултат на ежегодно повишаващият се ръст на разходите, главно за иновативните лекарства, се достигна до процентно отношение, между тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. За тази година се очаква те да се изравнят", обясни той. „Обикновено тези разходи трябва да бъдат минимум 1 към 2. Тази година включвайки и разходите за лекарства, които се използват по клинични пътеки се очаква, те са се изравнят", каза още Дечо Дечев.


Предлагам на базата на международно признати критерии и ръководства за лечение да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, което да стане референтно за дадената диагноза, каза още Дечев. „Предлагам стриктно спазване на принципа ефективност- ефикасност", обяви той.


„Ако имате трима пациенти с една и съща диагноза, при които се прилагат три различни терапии и при трите се постига еднакъв положителен резултат, казваме, че критерият ефективност е постигнат. Разходите за лечение обаче са различни, тоест имат различна ефикасност", обясни д-р Дечев.


„Предлагам създаване на реална конкурентна среда между изпълнителите на медицинска помощ. В момента НЗОК изплаща напълно онкомедикаментите, независимо от ефикасността им", посочи той. „Друг принцип, който касае промяна в реда на скъпоструващи лекарства- намаляване на субективизма за изписване на лекарства по протоколи", обяви Дечо Дечев. „В момента отпускането на препаратите много се забавя, което води до други проблеми", каза още той.


Дечо Дечев е завършил висше образование с образователно квалификационна стенен „Магистър" в Медицинска академия-София и е с придобита медицинска специалност „Ушно-носно-гърлени болести" През 2010 г. е придобил магистърска степен по специалност „Мениджмънт на здравните грижи" Владее английски и руски език. Започва работа като завеждащ УНГ кабинет в общинската болница в град Ихтиман, продължава като лекар в Окръжна болница-София н в МВР болница. От 1995 г. до 1997 г. е работил в Министерството на здравеопазването като началник на Отдел „Лекарствена политика". От 2004 г. до 2008 Р. е бил последователно заместник -директор на НЗОК и член на Управителния съвет на НЗОК. От м. август 2008 г. до настоящия момент е кратко прекъсване, е директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. София, която е една от държавните болници без просрочени задължения и с положителен финансов резултат.


Доктор Дечев е преминал редица обучения в сферата на управление на болничната система и формиране на здравна политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай