14:35 ч.

11.10.18

2 мин.

0

0

0

Отбелязват Световния ден на зрението с фотографска изложба в НДК

от редактори |

Отбелязват Световния ден на зрението с фотографска изложба в НДК

С благотворителната фотографска изложба "Не залязвай, слънце!" в НДК днес се отбелязва Световният ден на зрението. Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование. Изложбата съдържа 48 фотоса, а авторът Асен Зидаров е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата.


Експозицията се открива в 18.00 часа, на полуетаж Запад, вход 4А, в НДК. Фотосите ще могат да се видят до 14 октомври. Събраните от продажбата на творбите средства ще се използват за купуването на апаратурата за скрининговата програма на пациентската организация "Глаукома".


Глаукомата е очно заболяване, което е водеща причина за необратима слепота в света, включително и в България. Ранната диагностика и навременното лечение помагат да се предотврати загубата на зрението. Всяка година през скрининговите програми на пациентската организация и на Института за здравно образование минават хиляди възрастни хора, които получават достъп до безплатни прегледи при офталмолог. Благодарение на тази програма, ранната диагностика на глаукомата се е повишила значително.


Най-важното, на което се обръща внимание в Световния ден на зрението е фактът, че 80 процента от слепотата в света е предотвратима - може да бъде избегната или излекувана.


В знак на солидарност към каузата за борба със слепотата, символично ще бъдат "завързани очите" на скулптурата "Възраждане", която е в Централното фоайе на НДК. В 20.00 часа НДК ще бъде осветен в зелено, което е цветът на борбата с глаукомата.


Това е третата самостоятелна изложба на Асен Зидаров. Професионалната му кариера преминава в студията на БНР, където работи като преводач, водещ и репортер в предаванията на френски език на радио "България". Участвал е в превода и дублажа на стотици документални и игрални филми за БНТ, бил е водещ на уроците по френски по националната телевизия.


Снимките на Асен Зидаров от изложбата представляват напълно реалистични фотографии - красиви самотни дървета, натюрморти с цветя и слънчогледи, природни и градски пейзажи, залези и сюрреалистични композиции.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент