Оправдават стоматолога за смъртта на детето

Оправдават стоматолога за смъртта на детето | StandartNews.com

Не са констатирани нарушения при лечението, както и при операцията на 14-годишно дете, което умря след усложнение от стоматологична операция. Анестезията е водена правилно и според изискванията на стандарта. Това гласи доклад на Изпълнителната агенция "Медицинския одит", разпространен от Нова телевизия.

"Реакцията на анестезиологичния екип при възникналото съмнение за малигнена хипертермия е адекватна, а проведените реанимационни дейности в „Пирогов" са в пълен обем. Не е възможно да се предвиди възникването на малигнена хипертермия", допълват от "Медицински одит".

„Медицинският преглед с рентген установява, че детето има изостанали корени на шест млечни зъба, хроничен периодонтит на шести долен зъб и пулпит на седми горен зъб вляво, както и множество кариеси", става ясно от одита.

Майката на момчето е била съгласна операцията да премине под пълна упойка, поради огромния страх, който момчето имало от зъболекарите. Тя е „била запозната с очакваните резултати и усложнения по време на лечението, както и рисковете от предстоящата операция", се допълва в доклада.

Данните сочат още, че операцията протича гладко, а усложненията настъпват около половин час по-късно, когато детето развива висока температура на вътрешните органи, наречена малигнена хипертермия. Тогава лекарите в операционната – стоматологът д-р Валентин Павлов, анестезиологът д-р Йоанна Филипова и детският дентален лекар д-р Григорова - взимат решение детето да бъде преместено за лечение в „Пирогов". При постъпването му в Спешния център обаче, детето не е имало сърдечна дейност и въпреки усилията на лекарите, един час по-късно 14-годишното момче е починало.

„Малигнената хипертермия се среща изключително рядко. Тя не може да се предвиди и овладяването й е почти невъзможно. Лечението на това състояние би могло да се класифицира като оправдан медицински риск", се казва още в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай