16:35 ч.

14.11.17

2 мин.

0

0

0

Оперираха безкръвно в "Медлайн" рядък вид херния

от редактор |

Оперираха безкръвно в "Медлайн" рядък вид херния

Интервенцията е извършена от екипа на д-р Васил Ангелов


Екипът на отделението по лапароскопска хирургия в болница „Медлайн"-Пловдив спаси пациент, на когото бе диагностициран заклещен възпален апендикс. „Изключително рядката находка е известна в медицината като „херния тип Амианд" от името на френския хирург Клавдий Амианд, извършил първата успешна операция от остър апендицит на 6 декември 1735 г. Отваряйки херниалния сак, той открил възпаления апендикс", поясни началникът д-р Васил Ангелов.
Пациентът постъпва по спешност и споделя, че има силни болки в долната част на корема от няколко дни, но в последните 48 часа интензитетът им се засилва значително и стават непоносими. Освен общото неразположение 65-годишният Станимир периодически вдига температура, има гадене и подутини в двете слабинни области.
По време на клиничния преглед д-р Ангелов установява двустранни ингвинални хернии със заклещване вдясно. Пациентът го информира, че му е правена отворена операция от ингвинална херния вдясно, като е извършена протезна пластика и е поставено платно за укрепване на коремната стена.
Хирургичният екип взема решение да извърши операция - ТЕП пластика по ендоскопски метод. Така през разрез около 1,5 см в областта на пъпа е проникнато между слоевете на коремната стена и се достига до десния херниален сак, където при ревизията е открит заклещен възпален апендикс. След като е отстранен, отново е направена двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.
Интервенцията продължава час и половина.
В момента пациентът се възстановява много добре и скоро ще се върне към ежедневните си ангажименти, увериха медиците.
Началникът на отделението по лапароскопска хирургия д-р Ангелов, който има повече от 10-годишен опит в областта на безкръвните интервенции, посочи, че „херния тип Амианд" се среща толкова рядко и в практиката си той има само няколко случая. Водещият хирург припомни, че ингвиналната херния на практика е излизане на коремни органи или части от тях през патологично разширени отвори в областта над слабинната гънка. Причина за тяхната поява е генетично обоснована слабост на съединителната тъкан, както и повишеното вътрекоремно налягане при кашлица, запек, бременност, прекомерни физически усилия. Клиниката се изразява в наличие на подутина причиняваща болка и локален дискомфорт, а при заклещване - на илеус и перитонит. Ако не бъде диагностицирана навреме, изходът за пациента може да е фатален.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент