15:35 ч.

11.07.18

2 мин.

0

0

0

Опасни ли са гъбите, появили се по парковете в София след дъждовете

от редактор |

Опасни ли са гъбите, появили се по парковете в София след дъждовете

Хиляди гъби поникнаха по парковете в София след дъждовете. Това са т.нар. гълъбки, едни от най-често срещаните в природата, обясни пред bTV д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.


По думите му, тях ги е имало винаги и до момента няма нито един случай на натровен.


Гъбите могат да се пипат с ръце, те не са ядливи, но не са и отровни, каза още д-р Асьов.


„Това, че човек може да се отрови от пипане на гъба всъщност е един от многото митове, които в България имаме за гъбите. Възможно е и в парковете да се срещнат отровни гъби, като мухоморката например, но това не би трябвало да става основание за притеснение".


Отравянията с гъби стават, когато човек бере гъби, обърква ги и след това ги яде, обясни експертът.


„Симптомите при натравяне с гъби могат да са много разнообразни и е много трудно да бъдат обобщени с няколко думи. Това е нещо, което не би трябвало да попада в организма и организмът ще направи сам каквото може, за да го изхвърли. Първите симптоми ще са свързани със стомашно-чревно неразположение".


Гъбите се премахват при всяко едно косене, което се извършва, каза Борис Кишкилов, началник „Поддържане и опазване на зелената система на Столична община.


"Пддържането в парковете и градините се извършва от фирми със сключен договор със Столична община, като възлагането на дейностите и конкретно на косенето се осъществява от дирекция „Зелена система" индивидуално за всеки един обект с различна интензивност на косене в зависимост от вида на тревната площ", поясни той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент