Очакват първите случаи на тазгодишния грип в края на октомври

Снимка: БНТ/БТА

Очакват първите случаи на тазгодишния грип в края на октомври | StandartNews.com

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип. Това заяви на пресконференция главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който представи традиционната преди зимния сезон информационна кампания.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, до края на месеца може да се очаква начална циркулация на грип. Кантарджиев подчерта, че през предстоящия грипен сезон не се очаква нещо необичайно.

За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 млн. лв. за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4 валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.

Няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип.

До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката.

Острата вирусна инфекция засяга 500 000 смъртни случая всяка година по света, отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България. Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания.

Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай