НЗОК няма да си актуализира бюджета

Министерството да определи болниците без лимит, заяви д-р Комитов

НЗОК няма да си актуализира бюджета | StandartNews.com

Няма да има актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, обяви управителят й Глинка Комитов. За това настояваха болници, които имат преразход на средствата. Сред тях е и "Пиригов". Д-р Комитов заяви в БНР, че ще бъдат предприети мерки, за да се решат проблемите с две пера - болнична помощ и лекарска.

Той също така подкрепи идеята на министър Николай Петров да има зравни заведения без лимит. Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо им е вменено по закон. Второ, денонощно се обръщат към тях. Една от тях се намира в София, това е "Пирогов". Тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност"", заяви д-р Комитов. 

"Затова касата не разделя болниците на държавни, областни, общински, университетски, а просто разпределя парите според Закона за публичните финанси и Закона за бюджета. Политиката в здравеопазването се определя от Министерство", заяви продължи шефът на НЗОК. 

Утре представители на МЗ и касата ще обсъдят кои заведения от цялата страна ще бъдат без лимит. "Има критерии, които Световната здравна организация ги е създала. По тя  трябва да се направи един списък, по който ние, като каса, да плащаме на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно ще са университетските болници и областните болници", заяви д-р Комитов. 

Решението обаче няма да важи със задна дата, завърши той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай