НЗОК: Дълговете на болниците са половин милиард

НЗОК: Дълговете на болниците са половин милиард  | StandartNews.com

Дълговете на болниците, които официално се водят, са около 530 милиона, от които 190 просрочени. Това каза Димитър Петров, подуправител на Националната здравноосигурителна каса в предаването „Седмицата" по Дарик радио.

Според Петров причините да се натрупат тези дългове са комплексни. "Вярно е, че част от пътеките са недофинансирани. Вярно е също, че част болниците нямат добър мениджмънт", коментира той.

"Концентрацията на някои недофинансирани пътеки, примерно в педиатрични болници, общо взето би оправдало трупането на големи дългове, но болници, които са големи, многопрофилни и имат добре остойностени дейности, при тях причините са комплексни", каза Петров.

По думите му не е работа на Касата да се занимава с дълговете на болниците, тя плаща за извършена дейност. Според него частните болници се управляват по-добре от държавните. "Там, освен добрият мениджмънт, има доста платени допълнителни услуги от типа на допълнителни изследвания и т.н. Те привличат и повече "кешови" пациенти. Част от тях привличат и чужденци, балансират по някакъв начин", посочи Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай