Няма лекарска грешка при починалата родилка в Сливен, твърдят от лекарския съюз

Няма лекарска грешка при починалата родилка в Сливен, твърдят от лекарския съюз | StandartNews.com

Неуспешното интубиране не е лекарска грешка, а пропуск. Дори да са направени пълни изследвания, по време на анестезията може да се проявят усложнения. Това коментира главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Стоян Борисов пред бТВ. Изказването е повод позицията на министерство на здравеопазването, че при случая с починалата родилка в Плевен, има недобре планирано интубиране.

"Експерти анестезиолози ще се произнесат дали е лекарска грешка. Всеки който отива на операция е със своите анатомични дадености. Каквото и да се прави, не можем лекарите да предвидим всичко", каза той. Д-р Борисов акцентира, че при случая в Сливен, при който почина родилка със съмнения за лекарска некомпетентност. "Думата "скачане" не е коректна – може методът Кристелер да е прилаган, но това не е забранено", информира той.

Представителят на БЛС призова да не се обвиняват непрекъснато лекарите. "Бордът по акушерство и гинекология и анестезиология ще се произнесат по случая" каза той и добави, че в момента има действащ стандарт при акушерите. Според него най-важната му функция е да служи пред съда в подобни ситуации.

На 22 август от здравното министерство представиха своята официална позиция по случая в Плевен. Той е заради недобре планирана интубация изкуствено обдишване през трахеята. За констатираните нарушения в "диагностично-лечебния процес" ще бъде образувано административнонаказателно производство, а цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен, съобщават от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай