Нови случаи на морбили в Пловдив

Затягат режима на болниците заради изтичане на инфекцията

Нови случаи на морбили в Пловдив | StandartNews.com

Два нови случая на морбили са отчели в Пловдив, обяви БНР. Най-много болни има в "Столипиново", но инфекцията е започнала да се разпространява и в областта. 

Националният кординационен съвет, който бе свикан от МЗ, обаче че проблемите идват от болниците, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Посетителите им са започнали да предават инфекцията извън медицинските заведения. 

Затова съветът взе решение да се оптимизират мерките за недопускане вътреболничното разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим. Той се въвежда в детските отделения на МБАЛ „Св. Мина" и УМБАЛ „Пълмед", и Детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив.

Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай