Нов препарат помага срещу глаукома

Нов препарат помага срещу глаукома | StandartNews.com

С иновативна медикаментозна терапия отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал" в Пловдив лекува глаукома и очна хипертенция.

Преди да стартира приложението, екипът от специалисти под ръководството на доц. Марин Атанасов и началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис проведе проучване за краткосрочния ефект на специалното лекарство за снижаване на вътреочното налягане при оперирани и неоперирани от катаракта пациенти. В него взеха участие и лекарите д-р Панайотис Христу, д-р Eлица Хаджийска и д-р Вера Атанасова.

Проучването обхвана 35 пациента, като 28 от тях бяха с поставена диагноза глаукома и 7 са с очна хипертензия. От тях 8 пациенти изобщо не са провеждали терапия, а 27 пациента бяха с локална терапия с антиглаукомни медикаменти, невключващи простагландинов аналог. Оперираните от перде бяха 38, а останалите 32 не са. При всички пациенти беше проведена терапия с Tafluprost по една капка вечер.

Това ни даде възможност да направим извода, че терапията с препарата „Tafluprost" е уместна и 100-процентово ефикасна за намаляване на вътреочното налягане при случаи на глаукома и очна хипертензия, коментира д-р Власиадис.

Презентацията на екипа в МБАЛ „Централ Хоспитал" бе представена по време на Седемнадесетия симпозиум на Българското глаукомно дружество, проведен в София на 16 и 17 март 2018 г., където предизвика огромен интерес от страна на участниците, а лекарите от Пловдив бяха са обсипани с въпроси.

„Нашето отделение фокусира вниманието си върху битката с глаукомата, тъй като почти четвърт милион българи вече страдат от това заболяване, заяви д-р Власиадис. Затова търсим и най-модерните терапевтични методи и оперативни техники, за да помогнем на своите пациенти."

Заболяването е коварно – започва с бавно, постепенно ограничаване на зрителното поле, което до един момент е неусетно за пациента. Затова е известно като „тихия крадец на зрение". Засяга предимно хора над 60 г., но вече се диагностицира и при по-млади.

Началникът на офталмологията припомни, че неговият екип до края на март провежда безплатни прегледи за глаукома. Тъй като всички часове за консултации вече са запълнени, много скоро ще обявим датите за следващата кампания, което пак ще реализираме със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, увери
д-р Власиадис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай