Министрество на здравеопазването праща екип в Пловдив

Правят проверка на децата без имунизация в цялата страна

Министрество на здравеопазването праща екип в Пловдив | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването (МЗ) подготвя специализиран екип за участие в координационен съвет за контрол и управление на заболеваемостта от морбили.

Групата посети Пловдив в сряда, за да провери на място изпълнението на дадените указания. За да предпази населението от епидемия, от МЗ посочват, че в момента с приоритет се извършва имунизация на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

Министерството на здравеопазването призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари. Фактор за предаване на морбилите е въздухът, а заразяването става при близък контакт. След преболедуване се изгражда траен имунитет.

Последната епидемия в България беше регистрирана през 2009-2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай