Майонезите менте крият риск от алергии

Майонезите менте  крият риск от алергии | StandartNews.com

В състояние са да обострят астматичните заболявания

През последните дни в обществото избухна разгорещен дебат с какво всъщност се храним, породен от изследване на съдържанието на различните марки майонеза. Оказа се, че ни пробутват майонеза без яйца, но пълна с нишесте, захар и вода. Това разкри проверка на Асоциация "Активни потребители", която е тествала 16 родни марки. Експертите са установили фрапиращи разминавания между изискванията за продукта и съдържанието. В половината от изследваните майонези маслеността е в пъти под допустимата - вместо изискваните 65-80% тя е средно 34,4%. Установено е и използването на нишесте, което липсва в рецептата за майонеза, както и захар в пъти над разрешеното. "Стандарт" потърси за коментар проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на МУ - София, и зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

В моята представа вода, малко олио и нишесте в никакъв случай не означава майонеза, категорична е проф. Донка Байкова. По думите й добавянето на подобен дресинг към сандвичите и пиците може да доведе единствено до напълняване на хлапетата. "Единственият успокояващ факт е, че майонезата не е основна национална храна, а е допълнение към сандвича на нашите деца, към салатата на трапезата, към семейната гозба", смята проф. Байкова. Ето защо тя пледира за качествени продукти с висока хранителна стойност.

"Продължавам да не съм убедена дали хората трябва да са спокойни, или още по-внимателни, защото досегашните препоръки бяха да се ориентират, използвайки за пръв критерий цената на продукта. Доколкото успях да проследя таблицата с публикуваните цени от проучването, това правило не работи. Цените са еднакви и на нормалните майонези с яйчения прах и яйца, с млечна компонента, както и на по-леките с повече водно съдържание с ниска калорийна стойност, а също и на тези със средно съдържание на мазнини и със стандартно количество мазнини. Въпреки че всички знаем, че за този продукт стандарт няма", казва диетологът. По думите й на родния пазар се продава продукт, който би трябвало да има не повече от 17% вода, а в случая водното съдържание е от порядъка на 60 - 70%. Въглехидратите също не би трябвало да са над 3 на сто, а сред изследваните майонези има такива с над 20% въглехидрати. "Добре, нямало яйца, не било проблем. В такъв случай, като ще купуваме подобен продукт, поне да бъде с вода, нишесте и пълнители, оттам нататък с оцветители, ароматизанти, стабилизатори на консистенцията, антиоксиданти", казва проф. Байкова. Оказва се, че в някои от майонезите има и компонент от растителен произход - гума гуар, който е стабилизатор. "Съставката, която прави емулсия и събира отделните компоненти на този имитиращ майонезата продукт. Има и гума ксантан, който се извлича от микроорганизми, участващи в биотехнологични процеси. Другото е нишесте, което натоварва продукта с калорийната стойност", обяснява проф. Байкова. Притеснителното според нея обаче е наличието на консерванта натриев бензоат Е211 в някои от майонезите, защото не е препоръчителен за хора с алергии и астма, тъй като може да обостри състоянието им.

"Антиоксидантът пропилгалакт Е310 пък се поставя, за да намали риска от гранясване на този сос, но отново е рисков по отношение на деца, предразположени към кожни дерматити, обриви или пък болки в стомаха - гастроентероколити", посочва диетологът. По думите й стабилизаторът сорбитол Е420, който вероятно е използван, за да се спести добавянето на захар, отново крие риск от отключването на алергии, а има и има слабителен ефект. Проф. Байкова е категорична, че в такива майонези няма нито витамини, нито минерали. "Освен олиото няма никакъв друг ценен елемент. Лица с риск от свръхтегло, алергии, с метаболитен синдром, с диабет тип 2, с дислепидимии, с висок холестерол, не трябва да консумират подобен продукт", съветва проф. Байкова. Според нея хората трябва внимателно да четат етикетите в магазина и когато видят неясни съставки в майонезата, да не я купуват. "Тези майонези обаче вероятно се използват в повечето закусвални и никой не подозира какво слага върху дюнера си или пицата на парче и какво ядат децата ни", казва проф. Байкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай