Липсата на сън ни прави дебели

Липсата на сън ни прави дебели | StandartNews.com

Хората, които спят по-малко през нощта страдат по-често от наднормено тегло и затлъстяване, имат и по-бавен метаболизъм, сочи ново проучване. Резултатите от него показват, че талията на онези, които спят средно около шест часа в денонощието, е с около 3 см по-широка от тази на поспаланковците, които прекарват в царството на Морфей поне 9 часа. Участниците в проучването, които страдат от неспокоен сън, също показават склонност към качване на излишни килца.
Анкетата включва 1615 участника в зряла възраст. Те си водят дневник, в който записват продължителнността на съня, количеството и вида на приеманата храна. От участниците са взети кръвни проби, измерено е теглото им, обиколката на талията и кръвното налягане.
Проучването не само разглежда връзките между продължителността на съня, начина на хранене и теглото, но се фокусира и върху други показатели, касаещи метаболизма, кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и функцията на щитовидната жлеза.
По-краткият сън е свързан и с намаляването на нивата на HDL-холестерола в кръвта - друг фактор, който може да причини здравословни проблеми. HDL холестеролът е "добър" холестерол, който помага да се отстранят "лошите" мазнини от кръвообращението. Доказано е, че високите нива на HDL предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
Специалистите твърдят, че резултатите от проведения експеримент подкрепят твърденията, че недостатъчният сън може да допринесе за развитието на метаболитни заболявания като диабет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай